'De reacties waren hartverwarmend'

ERMELO – Anderhalve week geleden namen huisartsen Frank Gunneweg en Anne Groot onder grote belangstelling afscheid. Tijdens de receptie in het Huis van Ermelo schudden ze duizenden handen. Van hun patiënten ontvingen ze cadeautjes, maar vooral ook geld voor het goede doel. ,,Het totaalbedrag staat nu op ruim 14.000 euro,” reageren Gunneweg en Groot enthousiast. Hiermee willen ze de aanschaf van een nieuw röntgenapparaat voor het Masanga Hospital in Sierra Leone mogelijk maken.

Frank Gunneweg: ,,De reacties van onze patiënten waren hartverwarmend. De afscheidsreceptie leverde bijzondere momenten op. En over het doel, als mogelijkheid om een cadeautje te geven, reageerde men heel positief. Kleine en grote bedragen kwamen binnen, allemaal zo aardig en warm. Anne en ik zijn echt trots dat we in Ermelo mogen wonen, tussen al die geweldig gulle mensen.”

Armoede

Sierra Leone is een van de armste landen in de wereld. De gezondheidszorg is problematisch: er zijn ongeveer 800 artsen op een bevolking van 8 miljoen mensen. Zoon en schoondochter Jaap Gunneweg en Rosa Roemers zijn daar tropenartsen. Ze werken in het ziekenhuis in het dorp Masanga. Daar houden zij zich samen met anderen bezig met het genezen van tropische ziekten zoals tuberculose en lepra. Ze doen bevallingen, keizersneden, repareren slecht herstelde botbreuken en genezen kinderen met ernstige ziekten. In het ziekenhuis leiden ze enthousiaste lokale mensen op in de verloskunde, in de interne geneeskunde, chirurgie en gezondheidsvoorlichting. Ook zijn ze beiden actief met opleiden van enthousiaste, lokale mensen tot chirurg, verloskundige, internist. Gunneweg: ,,Dit is veelbelovend. Ze werken in heel fijne teams met de mensen uit de gemeenschap.” Het ziekenhuis heeft dringend een nieuw röntgenapparaat nodig. Dat is kostbaar, en door het ziekenhuis niet op te brengen. Frank Gunneweg en Anne Groot zijn blij zo een steentje te kunnen bijdragen.