Theo van der Meulen, archeologie was zijn passie    

ERMELO – Op dinsdag 27 december overleed Theo van der Meulen. Hij was jarenlang betrokken bij de Oudheidkamer en een belangrijke spil bij de oprichting van Museum Het Pakhuis in Ermelo. Theo van der Meulen werd 95 jaar.

Van oorsprong kwam hij uit Amsterdam, maar vanwege zijn werk bij defensie kwam hij naar Ermelo. Hij behaalde op latere leeftijd zijn MO-akte geschiedenis en als het aan Van der Meulen gelegen had, was hij gegaan voor zijn doctoraal. ,,Maar zover is het niet gekomen," vertelde de man die sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw betrokken is bij de Oudheidkamer in een eerder interview. Via zijn vrouw Tineke kwam hij in contact met Abraham van Sprang die wel hulp kon gebruiken bij de collectiebeheer.

Isis Fortuna

Van der Meulen heeft zich enorm ingezet voor het Ermelose museum dat in augustus 2011 werd geopend. Hij wist met zijn enthousiasme anderen te interesseren voor archeologische vondsten. Het meest trots was hij op het Romeinse beeldje Isis Fortuna dat hij een aantal jaren geleden een plek heeft gegeven in het Allard Pierson Museum. Hij vond dat Isis Fortuna een plek verdiende in het archeologische universiteitsmuseum van Amsterdam. Daarom verpakte hij het Romeinse beeldje in oude kranten, stopte het in een stevig koffertje en stapte hij in de trein naar de hoofdstad.

Verhuizing

De verhuizing van de archeologische collectie, die jaren tentoongesteld lag in het gemeentehuis, naar Het Pakhuis was onder verantwoordelijkheid van Theo van der Meulen als voorzitter van de Oudheidkamer. Daarna deed hij een stapje terug. ,,Er zijn nu anderen die het moeten doen," zei hij. Toch kwam Van der Meulen nog geregeld in het museumdepot. Trots was hij op het resultaat en dat hij de eerste steen heeft mogen leggen. Theo van der Meulen wordt donderdag 5 januari begraven op Koningsvaren, de begraafplaats aan de Varenlaan in Ermelo.