Gaat Gouden Koksmuts weer mee naar Leuvenum?

ERMELO – In september 2022 wonnen Nina Graver en Gerben de Lange, beide koks bij Landgoed Hotel Het Roode Koper*, een finaleplek van de Gouden Koksmuts 2023. Maandag 9 januari wordt er tijdens de Horecava in Amsterdam gestreden om de felbegeerde trofee. Dennis van den Beld, chef van Het Roode Koper, ging hen voor en won in 2020 deze gouden muts.

Bij de voorronde tijdens Gastvrij Rotterdam wonnen Graver en De Lange de eerste prijs voor het tussengerecht waarmee ze automatisch een plek in de finale verdienden. En ze kregen daarnaast als prijs een ‘klein voordeel ten opzichte van de andere deelnemers’ die maandag mag worden ingezet. Ermelose Nina Graver is 28 en werkt ruim een jaar bij het Roode Koper. Ze is Sous-Chef en Chef-Patisserie. ,,Tijdens de voorronde was het verplicht om een volledig plantaardig tussengerecht te maken, wij hadden een gerecht gemaakt bestaande uit: Steak van knol, uitgebakken gist, crème van knol, veganistische pommes duchesse, duxelle van paddenstoelen en een schuimige saus van Oost-Indische kers. Het was fantastisch om te winnen en je daarnaast te meten aan de rest van de deelnemers, ook was het een goede leerschool en voorbereiding op de finale wedstrijd,’’ aldus Graver. Voorgaande jaren bestond het team uit drie personen, dit jaar uit twee. ,,We mogen wel een derde persoon meenemen maar dit is dan meer een hulpje voor de bijzaken. Dus dat doen we niet.’’ Naast Nina kookt ook Gerben de Lange voor het Roode Koper. De Lange (19) is voor het tweede jaar leerling bij de Leuvenumse keukenbrigade. ,,Hij groeit erg in zijn vak en doen en laten. En wedstrijd koken helpt hier mooi in mee,’’ vertelt zijn collega.

Chef

Voordeel is dat de chef van Graver en De Lange, Dennis van den Beld is, de winnaar van de Gouden Koksmuts2020 is. Ongetwijfeld hebbe ze tips van hem gekregen. ,,We hebben ons voorbereid door een menu globaal op papier te zetten . Daarnaast heeft onze chef een aantal black box opdrachten gedaan met ons, en we hebben het menu een paar keer doorgekookt onder tijdsdruk. Wat onze chef ons vooral meegegeven heeft is dat we netjes moeten werken, discipline moeten hebben en daarnaast gewoon lekker moeten koken.’’ In principe moeten de koks bij elke gang uit een black box koken, behalve de amuse die ze vooraf zelf mochten bedenken. Graver: ,,Daarnaast weten we dat het voorgerecht uit vis en schelp of schaaldieren moet bestaan, het tussengerecht net zoals de voorronde volledig plantaardig moet zijn, het hoofdgerecht uit kalfsvlees moet bestaan dat in de blackbox zit. Ik hoop op een bijzondere blackbox bij het dessert, vooral omdat ik het zelf een uitdaging vind om daarin bijvoorbeeld groentes te verwerken.’’

Feestje

De tegenstanders van het Ermelose kookteam zijn niet de minste. De koks komen van Restaurant Flore ** uit Amsterdam, Restaurant Moustique uit Haarlem, Passy Events uit Grou, Restaurant Dorset uit Borne en The Lemon Tree uit Deventer. Dit jaar vindt er overigens een aanpassing plaats aan de wedstrijden op de Horecava. De belangrijkste aanpassing is dat de deelnemers aan de HANOS Gouden Koksmuts, in het verleden ook wel NK Koken genoemd, koks moeten zijn tussen de 21 en 29 jaar. De organisatie geeft hiermee aan dat er wordt teruggegaan naar de oorspronkelijke opzet van deze wedstrijd: een springplank voor een succesvolle culinaire carrière. Het NK jonge koks wordt hiermee overbodig geworden. Het zou mooi zijn wanneer de jonge koks van Het Roode Koper de Gouden Koksmuts voor de tweede keer mee naar Leuvenum nemen. Dat zal een feest worden. Graver: ,,Ja, dan vieren we een klein feestje, en voor de rest op naar de volgende wedstrijd.’’