Mannen zoeken meer zwerfvuilrapers

ERMELO - Zwerfafval, iedereen heeft er een hekel aan. Sommigen steken de handen uit de mouwen en rapen het op. Jos van der Deure (70) woont al veertig jaar in Ermelo. Dick Tillema (55) woont zeven jaar in dit Veluwse dorp dat hij kende van de vele vakanties in zijn kindertijd. Goed zorgen voor hun dorp ligt de mannen na aan het hart.

Vanuit hun christelijke achtergrond hebben ze ook de opdracht goed voor de schepping te zorgen en daar leveren ze graag een bijdrage aan. Daarnaast zijn ze politiek verbonden met de ChristenUnie Ermelo. Ze lopen wel vaker een opruimronde, hun wens is om dit structureel aan te pakken. Ze denken dat de app HelemaalGroen daarbij kan helpen. Die kennen ze sinds kort en stemt hen vrolijk, vooral omdat ze kunnen zien waar ze geweest zijn. Hun wens is om meer liefhebbers te vinden die zwerfvuilraper willen worden. Wie houdt er nou niet van schone straten en een opgeruimde natuur?

App

Van der Deure en Tillema stelden vanuit hun fractie schriftelijke vragen aan het college met als doel het zwerfafvalprobleem beter op de agenda te krijgen en de app breder in te zetten binnen de gemeente met als motto ‘Vele handen maken licht werk’. Hierbij kan de gemeente in hun ogen een stimulerende rol spelen. HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de nu 11.750 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. 

Iedereen kan meedoen

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. De gemeente Ermelo telt nu 27 deelnemers bij HelemaalGroen. Wie doet mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!