Vraag en aanbod beter in balans

ERMELO/ REGIO – De huizenprijzen zullen komende jaren licht dalen. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat het gaat om zo’n 3% in 2023 en 3,3% in 2024. Kopers hebben, ook in deze regio, een iets ruimere keuze aan woningen en de verkooptijd loopt wat op. Makelaar Dominique Berghorst: ,,Waar verkopers vorig jaar nog in een luxe positie zaten dat er weinig aanbod was ten opzichte van de vraag, is het nu een kopersmarkt geworden.” Berghorst, eigenaar van B&W Makelaardij, ziet dat het overbieden en de hoogte daarvan met name daalt. ,,De markt is minder overspannen. De huizenmarkt is hierdoor aan het stabiliseren.”

Sinds 1 januari 2023 is het biedlogboek voor makelaars aangesloten bij een aantal brancheorganisaties verplicht. Hiermee wordt de markt transparanter en is hier is de mogelijkheid voor oneerlijke praktijken verkleind. Vanwege de privacy staat er overigens niet in wie geboden heeft. Wel kan men zien hoeveel er geboden is, onder welke voorwaarden en op welk tijdstip het bod is binnengekomen bij de makelaar. Naast de wat dalende huizenprijzen, is sinds dit nieuwe jaar de NHG-grens omhooggegaan van €355.000,- naar €405.000,-. Daardoor komt ineens een groot deel van het woningaanbod in aanmerking voor NHG. Berghorst: ,,Maar de vraag blijft groot en indien de rente stabiliseert en de rust wat terugkeert zal dit ongetwijfeld weer resulteren in een hogere vraag.”

Overdrachtsbelasting

Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting wanneer ze een huis kopen tot een bedrag van €440.000. Kopers van 35 jaar of ouder die een huis kopen waarin ze zelf gaan wonen, blijven een aangepast tarief van 2% betalen. ,,Woning welke niet als eigen hoofdverblijf gebruikt zal worden, heeft een overdrachtsbelasting tarief van 8 %, maar in 2023 wil men dit tarief zelfs verhogen naar 10,4 %. Dit moet een verhogende drempel zijn voor investeerders om in panden te beleggen waardoor men hoopt dat starters op de woningmarkt extra kansen krijgen,” aldus de makelaar.

Stagnatie 

Berghorst: ,,De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen enorm snel en hard gestegen. Dit had verschillende oorzaken. Enerzijds een tekort aan woningen, zowel huur als koopwoningen. Door het tekort aan huurwoningen sprongen vastgoedinvesteerders in dit gat en kochten ook veel woningen op voor de verhuur. Anderzijds was het financieel heel aantrekkelijk om te kopen omdat de rente historisch laag was.” De rente is afgelopen jaar aanzienlijk gestegen. Daarbij is de inflatie enorm hoog, hebben we een energie crisis en neemt het consumentenvertrouwen af. Dit alles heeft ertoe geleid dat de huizenprijzen stagneren. ,,De verwachting is dat de huizenprijzen in 2023 licht zullen dalen. Hoe ver en hoe lang dit zal zijn is onzeker,” aldus Dominique Berghorst. Dit laatste heeft ook te maken met stagnatie in de woningbouw en de stijgende bouwkosten.