Een man met een hart voor historie

ERMELO – Zaterdag 14 januari 2023 overleed plotseling oud-burgemeester van Ermelo, Theo Bunjes. Hij was burgemeester van Ermelo van 1989 tot zijn vervroegde pensionering in 2000. Theo Bunjes werd 85 jaar.

Pieter Theodorus (Theo) Bunjes werd geboren in het Zeeuwse Oosterland waar hij zijn politieke carrière begon op de gemeentesecretarie van Waddingxveen. Hij werd in 1975 tot CDA-burgemeester van Langbroek gekozen, een gemeente in de provincie Utrecht. Anderhalf jaar later werd hij tevens burgemeester van de aangrenzende gemeente Cothen. In 1986 werd hij ook nog eens waarnemend burgemeester van de gemeente Vinkeveen en Waverveen. Op 16 november 1989 volgde Bunjes oud-burgemeester E.Ph. Veen op in Ermelo. Hij werd hiermee de tweede burgemeester van deze gemeente sinds de verzelfstandiging van Ermelo in 1972. Theo Bunjes kreeg in oktober 1998 landelijke bekendheid door de asielzoekers in de zogenaamde lekkende tenten op de Ermelosche Heide. Het beeld van kleumende mensen in het verregende, modderige tentenkamp bleef niet alleen in Nederland lang hangen maar ging de hele wereld over. Bunjes ging op 1 september 2000 met vervroegd pensioen.

Historie

Theo Bunjes hield van historie. Al in Langbroek was hij mede-auteur van het boek Langbroek in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook in Ermelo hield hij zich bezig met de plaatselijke geschiedenis. Zo schreef hij artikelen voor Van ’t Erf van Ermel, het kwartaalblad van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo over de Zilveren Pauw en het wapen en vlag van Ermelo. Ook gaf hij voor de Oudheidkundige Vereniging verschillende lezingen. Met name zijn laatste lezing eind november 2022, over 50 jaar Ermelo, werd niet alleen in Ermelo met veel interesse gevolgd, maar ook in andere plaatsen werd Bunjes, enigszins tot zijn eigen verbazing, uitgenodigd om de lezing te brengen. Wij spraken Bunjes vorige week nog op de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ermelo en daar vertelde hij vol trots over de reacties op de lezing, maar ook over zijn bijdragen aan Gens Nostra, het blad van NGV Kennis- en Informatiecentrum voor Familiekunde, Heemkunde, Genetica en Heraldiek. Bunjes was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van de Zilveren Pauw van de gemeente Ermelo.
De herdenkingsbijeenkomst is op vrijdag 20 januari 2023 in de Zendingskerk. Aansluitend wordt Bunjes in besloten kring begraven.