Stikstofregels veroorzaken vertraging uitbreiding onderstation 

ERMELO/ REGIO - Samen met zes andere gemeenten in de regio heeft Ermelo deze week een brandbrief gestuurd aan de Provincie Gelderland. Zij vraagt hierin de dringende hulp van de Provincie bij de uitbreiding van het onderstation, de elektriciteitsvoorziening aan de Leuvenumseweg. Dit is nodig om aan de elektriciteitsbehoefte in de regio te kunnen blijven voldoen. De uitbreiding dreigt ernstige vertraging op te lopen door de niet te voorkomen stikstofuitstoot die uitbreiding met zich meebrengt.

Als alles volgens planning zou verlopen, dan zou men in april beginnen met de uitbreiding om zo de opgave op het gebied van energievoorziening te kunnen voldoen. ,,Een hoop ontwikkelingen lopen nu het risico mank te gaan,” reageert de Harderwijkse wethouder Martijn Pijnenburg. Daarom vraagt hij de provincie creatief mee te denken in oplossingen. ,,Het belang is dus groter dan alleen de gemeente Harderwijk,” vult wethouder Ronald van Veen aan. ,,Het onderstation voedt ook Ermelo en andere plaatsen in de regio.” Problemen ontstaan op het gebied van wonen, maar ook de energievraag voor bedrijven en teruglevering en dus opwekken van energie. Duurzame (grootschalige) opgewekte energie moet immers ook aangesloten worden op het onderstation. ,,Maar ook op het gebied van mobiliteit als er steeds meer elektrische auto’s komen,” aldus Van Veen. Hij hoopt dan ook dat de provincie over de brug komt.

'Stopcontact'

Ook voor nieuwe zonneparken en de windenergie is uitbreiding van het onderstation nodig. ,,Dit onderstation kun je zien als een ‘stopcontact’,” legt Pijnenburg uit. ,,Een soort verdeelstation voor de regio.” Het lastige is dat dit onderstation in het Natura2000 ligt. Door de ‘Potters uitspraak’ eind vorig jaar, is er een streep gezet door de vergunning om uit te breiden. ,,Je zou het extern kunnen salderen,” zegt Pijnenburg. ,,Er wordt nu alleen naar de directe omgeving gekeken. Maar je zou ook naar het verzorgingsgebied van het onderstation kunnen kijken.” 

Vertraging

,,De doorkijk is nu dat we minstens anderhalf jaar vertraging kunnen oplopen. Dat zou een drama zijn,” stelt de Ermelose wethouder. Daarom hebben de zeven gemeenten gezamenlijk de brandbrief ondertekend. Het gaat om de gemeenten Harderwijk, Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten.