Sporen uit de prehistorie worden in stand gehouden

ERMELO - De komende weken zal de gemeente Ermelo een aantal grafheuvels op de Groevenbeekse Heide herstellen. Deze monumentale grafheuvels worden gemaaid en gezaaid. De grafheuvels zijn in de loop der tijd beschadigd geraakt. Hoewel het niet de bedoeling is, worden de grafheuvels gebruikt als uitkijkpunt voor wandelaars en als onderdeel van fietsroutes. Daardoor zijn er op de grafheuvels veel ingesleten paadjes. De schade ontstaat ook door gewroet van wilde zwijnen en gegraaf van konijnen.

De gemeente Ermelo heeft honderden grafheuvels, overblijfselen van een oude begrafeniscultuur. Sommige graven uit de prehistorie zien er nog goed uit, maar andere exemplaren zijn beschadigd. Ze moeten worden gemaaid. Daarna worden de gaten en geulen weer opgevuld. Waar nodig wordt heide ingezaaid. De verse grond en jonge heideplantjes zijn nog kwetsbaar. Daarom plaatst de gemeente tijdelijk een hek om een aantal grafheuvels. Zo moet worden voorkomen dat er nieuwe schade door wandelaars en fietsers ontstaat.

De grafheuvels zijn beschermd

Grafheuvels zijn bijna de enige zichtbare sporen uit de prehistorie. De meeste grafheuvels hebben een beschermde status als rijksmonument. Dit betekent dat zowel het formaat als de vorm in stand moet worden gehouden. Een beetje schade is niet erg, maar de onderliggende lagen moeten wel ongestoord blijven.