Rondkomen is voor mensen in sociale werkvoorziening nauwelijks mogelijk

ERMELO - Vanmorgen hielden medewerkers van de Inclusief Groep een werkonderbreking. Dit omdat er, zo vindt men, meer geld moet komen voor mensen in de sociale werkvoorziening. De lonen zijn te laag en de reiskostenvergoeding moet ook omhoog; zo stellen ook de vakbonden. Maar de gesprekken met de overheid zitten muurvast.

De directie van de Inclusief Groep begrijpt de noodkreet. Zij zien en horen ook de verhalen van medewerkers die bijna niet meer rond kunnen komen. De Inclusief Groep is alleen niet de partij waarmee moet worden onderhandeld. De cao SW en cao Aan de slag worden landelijk afgesloten door de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wethouders Sarath Hamstra van de gemeente Ermelo en wethouder Wichert Stoffer van Nunspeet waren vanmorgen aanwezig tijdens de werkonderbreking. ,,Wat mij aangrijpt is dat ik zie dat jullie zo hard werken, niet alleen hier, maar ook op het gemeentehuis. Daar zijn we heel dankbaar voor en als jullie aangeven dat jullie niet tevreden over zijn over hoe jullie betaald krijgen dan is het jullie recht om daar wat over te zeggen,” zei Hamstra. De gemeenten op de Noordwest Veluwe zijn aandeelhouders van de Inclusief Groep. ,,Wat netjes zou zijn is dat de salarissen meegewogen worden in de uitkering van het Rijk,” stelt de wethouder. Er moet echt geld vanuit Den Haag bij om de branche levensvatbaar te houden. Dat zeggen CNV en FNV.

Rondkomen

Rondkomen was voor deze doelgroep al moeilijk, maar nu, met de huidige energieprijzen en de prijsverhoging van boodschappen, is het voor velen niet meer te doen. Toch staan de meeste gemeenten op het standpunt dat er geen geld is voor loonsverhoging. ‘Vervolgens geven ze de gemeenteambtenaren in verband met de koopkrachtcrisis wel een eenmalige uitkering.’ Deze conclusie is verkeerd geschoten bij De FNV. Die vindt dit heel oneerlijk en daar laten ze het niet bij zitten. Ook Hamstra is geraakt als hij hoort dat mensen geen geld meer hebben om groente te kopen.

Oproep

Vandaag was er extra aandacht voor de financiële situatie waarin de medewerkers van de Inclusief Groep zich bevinden. Ook Tweede Kamerlid Hilde Palland was vanmorgen van de partij. Zo werd de oproep aan de wethouders, maar ook aan Den Haag goed gehoord. Het zou eerlijk zijn als de salarissen binnen de cao Sociale Werkvoorziening en de cao Aan de slag, net als het minimumloon met 10% omhoog gaan. De medewerkers pleiten er ook voor dat de reiskostenvergoeding omhoog moet. Die staat nu op 10 cent per kilometer. De vraag is nu wie het stokje oppakt en hiermee aan de slag gaat.