Nieuw licht op historisch kleur- en materiaalgebruik 

ERMELO – Kasteel Staverden staat aan de vooravond van een grote verbouwing en restauratie. Recentelijk zijn nieuwe foto’s beschikbaar gekomen, die weer nieuw licht werpen op het historisch kleur- en materiaalgebruik in het interieur. Interessant is dat op de recent gevonden foto’s het originele behang te zien is. Het behang dat er nu op zit blijkt dus niet origineel, maar is in de loop van de tijd als wandafwerking aangebracht.

Het plan is om een scheiding aan te brengen tussen het meer representatieve deel en een privaat kantoordeel. In het kantoordeel komt een lift om op de verdiepingen te komen. Dit is een forse ingreep die ten koste gaat van een aantal historische balklagen. Het kasteel wordt met deze renovatie ook verduurzaamd. Vloeren, wanden en het dak worden geïsoleerd. Om het gewenste resultaat te krijgen worden er achterzetramen geplaatst.

Hergebruik

De meeste authentieke elementen blijven behouden. Zo worden twee historische deuren hergebruikt, terwijl het kozijn en de architraaf worden gereconstrueerd. Een en ander is ook noodzakelijk om een zichtbare verbinding te krijgen tussen de ingang en de receptie. Geadviseerd wordt om een nieuwe deur te maken en deze te plaatsen in de historische opening. Zowel de bouwhistorische onderzoeken als het kleurhistorisch onderzoek zijn een knap staaltje werk. Vooral het kleurhistorisch onderzoek heeft in een korte tijd veel kennis opgeleverd. 

Combinatie

Voor zowel de representatieve ruimtes als in het kantoorgedeelte wordt gekozen voor een lage temperatuur vloerverwarming met aanvullend warmte van historische radiatoren en nieuwe convectoren. Daarnaast komt er een warmtepomp om te koelen. Zo worden moderne technieken en historische materialen met elkaar gecombineerd. Kasteel Staverden is eigendom van het Geldersch Landschap en Kastelen