Interactief verhaal over noodlottig vliegtuigcrash

ERMELO - Op 27 september 1965 kwamen Peter Scholte en Wobbe van der Molen om het leven nadat zij met hun Piper Cub neerstortten op de Ermelosche Heide. Beiden waren 24 jaar oud, en pas getrouwd. Op initiatief van Gerrit van de Veen en Paul Patist is in het najaar van 2021 een gedenksteen op de plek van het ongeval geplaatst, vlakbij bij de voormalige vliegstrip. Het interactieve verhaal over het leven van Peter en Wobbe en hun laatste vlucht in de Piper Cub is nu te bekijken op de website van The Vanneau Foundation.

In 2021 reageerde de stichting op een oproep van Gerrit van de Veen en Paul Patist in Ermelo van Nu. Hierin vroegen zij aandacht voor een vergeten vliegongeluk waarbij in 1965 Peter Scholte en Wobbe van der Molen, twee jonge vliegers van de Luchtmacht, om het leven kwamen. Gerrit en Paul kwamen vroeger vaak op de heide om naar de militairen te kijken en het ongeval is hen altijd bijgebleven. Zo ook de wens om er iets mee te doen. Toen het in 2020 55 jaar geleden was dat het ongeval heeft paatsgevonden besloten zij actie te ondernemen. Via Ermelo van Nu spraken zij hun wens uit om een gedenksteen te crowdfunden. Met hulp van onder meer The Vanneau Foundation is in het najaar van 2021 een gedenksteen op de plek van het ongeval geplaatst.

Laatste vlucht

Peter Scholte en Wobbe van der Molen deelden een grote passie voor het vliegen en hebben elkaar op vliegbasis Ypenburg leren kennen. Op maandag 27 september 1965 zouden ze voor het eerst samen vliegen. Na een voorspoedige start met de Piper Cub R-123 kregen ze in Kesteren gezelschap van de R-151. Samen vlogen ze door naar de Ermelosche Heide om doorstartoefeningen op de vliegstrip te maken. Hier ging het mis. Tijdens een (door)start ontstaan er problemen waardoor de motor uitvalt en het vliegtuig in een bocht naar beneden valt.

Zoektocht

Voordat Gerrit en Paul aandacht vroegen voor de gebeurtenis was hierover weinig bekend. Een zoektocht door de digitale archieven zou een enkele krantenbericht opleveren. Een gedenksteen op de prachtige Ermelosche Heide zou de herinnering aan Peter en Wobbe levend houden. Nabestaanden en familie hebben geholpen bij het vormen van het verhaal over het leven van Peter en Wobbe, met veel aandacht voor hun militaire loopbaan waar ze beiden zo trots op waren. Door middel van archiefmateriaal en getuigenissen vanuit de Luchtmacht heeft de stichting een reconstructie kunnen maken van wat voorafging aan het ongeluk. Met dit project documenteert The Vanneau Foundation het verhaal van Peter Scholte en Wobbe van der Molen.