'Snel handelen heeft zeker resultaat gehad'

ERMELO – Er komen nieuwe poeren bij de entree van instellingsterrein Bartiméus. De organisatie laat weten dat het plan was om de originele poeren bij de inrit in zijn geheel te verplaatsen, maar dat dit tijdens de werkzaamheden onhaalbaar bleek. Getuigen van de werkzaamheden hebben hierop een andere mening gezien het gebruikte materieel. Doordat Richard Bos, bewoner van Bartiméus aan de bel heeft getrokken, zijn er mensen ‘wakker’ geworden.

,,Betrokkenen proberen nu hun straatje schoon te vegen,” aldus Bos. Hij is van mening als er van tevoren was nagedacht over zorgvuldige aanpak, dan was het nooit zo kapot gegaan. Bartiméus laat weten dat de stenen die gebruikt zijn niet herbruikbaar waren. ,,Wat ook logisch is na zoveel jaren,” reageert wethouder Hugo Weidema, die dinsdag overigens geen idee had om welke poeren het ging. Weidema zegt dat de opschriften en de historische lampen gedemonteerd en veilig opgeslagen zijn. Dat bevestigt de manager Michael Woortman van Bartiméus ook aan Steven van Loo, voorzitter van de Vereniging Historisch Ermeloo. ,,Het snel handelen onzerzijds en de snelle publicatie van het artikel op Ermelovannu heeft zeker resultaat gehad.”

Niet direct betrokken

De intentie van Bartiméus is dat, zodra de inrit gereed is, de zuilen opnieuw op gebouwd zullen worden en weer worden voorzien van de Art Deco lampen en teksten. Waar nodig zal het een en ander hersteld worden dan wel in oorspronkelijke stijl teruggebracht worden. Woortman meldt overigens wel dat één van de teksten dinsdag zwaar beschadigd is. De honderd jaar oude poeren hadden overigens geen aanduiding als gemeentelijk- of rijksmonument. ,,In die zin zijn wij als gemeente hier niet direct betrokken. Uiteraard hechten wij in onze gemeente veel belang aan zorgvuldigheid bij werkzaamheden aan objecten met historische waarde,” aldus wethouder Hugo Weidema.