Franse eigenaar kiest voor verhuizing naar Amiens

ERMELO - Multinational Ÿnsect Protifarm verlaat Ermelo. De insectenkwekerij kwam ruim een jaar geleden in Franse handen. Nu besluit de organisatie het bedrijf uit Ermelo te verplaatsen naar Amiens en haar vestiging in Amerika. Alleen de research tak blijft nog in Ermelo achter.

Naar schatting zullen veertig mensen uit de Ermelose vestiging hun baan kwijtraken. ,,Dit is een zeer moeilijke beslissing, maar wel een die noodzakelijk is voor de levensvatbaarheid van het hele bedrijf op de lange termijn,” laat Anais Maury namens Ÿnsect weten. ,,Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid tegenover de getroffen medewerkers. Daarom doen we er alles aan om hen te ondersteunen. Elke werknemer geniet bij het verlaten van het bedrijf van een specifiek pakket. Zo kunnen Nederlandse medewerkers die dat willen, terecht bij de vestiging in Amiens en de VS, waar de komende maanden meerdere productiefuncties worden aangenomen.”

Overname

Ÿnsect, opgericht in 2011, nam Protifarm in november 2021 over. Een strategische stap, noemde mede-eigenaar Antoine Hubert het. Protifarm was op dat moment wereldleider in de markt van ingrediënten uit insecten, met voedingsbedrijven als klanten in Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken en België. Ÿnsect schaalde met de overname van het Ermelose bedrijf razendsnel op. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Évry bij Parijs, heeft vier productielocaties in Dole (Frankrijk), Omaha (Nebraska, VS) en Ermelo (Nederland), en in Amiens heeft men een enorme vertical farm voor insectenkweek gebouwd. Nu is het tijd voor herstructurering. Gevolg is de stopzetting van de productie in Ermelo. Omwille van industriële optimalisatie zal de productie van ingrediënten voor menselijke consumptie plaatsvinden in Dole. In Ermelo zal het bedrijf de komende maanden worden omgevormd tot een research afdeling. De biotech- en verkoopteams zullen hun activiteiten voortzetten om de ontwikkeling van Ÿnsect te ondersteunen.

Winstgevendheid 

Maury: ,,We moeten ons met name heroriënteren op een winstgevendheidstraject om onze duurzame groei te ondersteunen. Dit doen we door te evolueren naar een capital light-model, dat sterk wordt ondersteund door investeerders. Het ingaan van deze nieuwe fase vereist het versterken van onze bedrijfsvoering en het stroomlijnen van onze organisatie, en daarmee onze kosten dienovereenkomstig.” De multinational noemt geen aantallen voor wie ontslag is aangevraagd. Maar in Ermelo lijkt het te gaan om ongeveer veertig mensen.