Radiomarkt voor iedereen die houdt van techniek

ERMELO – Deze week staan er veel extra antennes op recreatiepark de Paalberg. Niet voor telefonie, maar voor de radio zendamateurs. ,,Van die rare mensen die met antennes zwaaien,” zegt Ruud Haller van de Vereniging van Radio Zend Amateurs lachend. Tijdens de Radiokampweek bivakkeren er zo’n tachtig hobbyisten. ,,Normaal tref je elkaar alleen in de ether, nu is er ruimte voor ontmoeting.”

De zendamateurs maken dagelijks kampradio en een journaal. Daarnaast zijn er activiteiten waarbij aan zelfbouw wordt gedaan, een radiomarkt en sportieve activiteiten zoals Microfoonwerpen. Toch komen de meesten ook om contacten over langere afstanden te maken. Middenin de bossen hebben ze namelijk veel minder last van storing. ,,De zendapparatuur is namelijk heel gevoelig. Het gaat hier dus beter, dan middenin een woonwijk,” vertelt een enthousiaste zendamateur. Op het Ermelose vakantiepark wemelt het van de ‘callsigns’, een soort roepnamen voor de ether. Onder hen PH3K, oftewel Henk Kolijn. Hij raakt niet uitgepraat over zijn hobby en legt graag uit hoe hij 27 jaar geleden met de hobby begon. Het is een technische man en weet alles van spoeltjes, antennes en het bouwen van apparatuur.

Technische hobby

Op het vakantiepark gaat het voor Kolijn niet 24/7 om verbindingen met zijn zender maken, maar toch wel een uur of tien per dag. Het radiozendamateurisme is vooral een technische hobby waarbij veel geëxperimenteerd wordt én verbeteringen worden doorgevoerd. ,,Het leuke op de camping is het opzetten van een tijdelijke mast met antenne: meestal werkt dat niet direct. Dan begint het pas…” Kolijn komt uit Zevenbergen en de Radiokampweek is de eerste kennismaking met Ermelo. ,,Het leuke is dat dit park dichtbij het centrum ligt. Zo kunnen we naar het dorp voor onze boodschappen en om een hapje te eten in de verschillende Ermelose restaurants.” De techneut demonstreert nog even hoe een ‘vossenjacht’ wordt gespeeld. Voorzien van koptelefoon en een antenne ontdekken de deelnemers de omgeving, op zoek naar signaaltjes. Deze worden door verstopte zendertjes uitgezonden en kan je horen met een speciale ontvanger. Zo spelen ze vanavond ook een ‘nachtjacht’.

Radiomarkt

Aanstaande zaterdag is er een Radiomarkt met meer dan vijftig kramen en een kofferbakverkoop. Deze markt is voor iedereen die houdt van techniek. De radiomarkt vindt plaats op recreatiepark de Paalberg in Ermelo. Het is de eerste keer dat de organisatie hier is neergestreken. De locatie bevalt goed bij de deelnemers. Door de centrale ligging is het voor iedereen goed bereikbaar en daarnaast heeft het park alle faciliteiten. ,,De meesten van ons komen om te kamperen, maar 30% verblijft dit keer in een huisje op het park,” vertelt organisator Sjef Verhoeven. En dat laatste is misschien niet zo’n rare keuze nu de temperatuur op veel plekken vannacht onder nul zal uitkomen. De Radiomarkt op zaterdag 29 april is vrij toegankelijk voor iedereen. Het begint om 8 uur ’s morgens en duurt tot 15.30 uur.