Ermelo heeft schaak/damtafels in openbare ruimtes

ERMELO - Schaaktafels in de openbare ruimte. Je ziet ze in steeds meer gemeenten. Op 28 maart zijn in de gemeente Ermelo, op initiatief van schaakvereniging Veluws Schaakgenootschap, op drie openbare locaties ook schaak/damtafels geplaatst. Nu zijn ze ook officieel in gebruik genomen. Voorzitter Sape Westra is blij dat dit gerealiseerd is. Voor de credits wijst hij naar Jesús Medina, een man met een missie. Medina vindt dat elke gemeente zo’n schaaktafel moet krijgen. Allereerst omdat het goed is voor de sociale cohesie, maar ook vanwege integratie en natuurlijk het brein.

In Ermelo was het op verzoek van Onno Wolters namens Jong&Politiek dat de schaakvereniging ‘ja’ zei. Wethouder Sarath Hamstra is blij met deze keuze. ,,Ik heb natuurlijk sport in mijn portefeuille,” vertelt Hamstra. ,,Maar deze tafels zijn vooral ook belangrijk voor het welzijn. Want hoe vaak spreken we mensen nu echt? Aan deze tafels ontstaan gesprekken.” Die verbindende factor vindt de wethouder minstens zo belangrijk. ,,Ik kan overigens niet schaken,” zegt hij zichzelf enigszins verontschuldigend. ,,Maar ik kom het graag leren tijdens een clinic.”

Schaakstukken

Hamstra moet er overigens wel aan geloven. Hij nam plaats aan een van de schaaktafels bij De Baanveger en had een lid van de schaakvereniging tegenover zich. Gelukkig kreeg hij hulp van voorzitter Westra die hem vertelde welke zetten hij moest doen. Zo zette de wethouder zijn tegenspeler schaakmat. En voor wie niet precies weet hoe de schaakstukken op het bord geplaatst moeten worden is er een hulpmiddel. Zo kan iedereen ontdekken hoe de koning, de koningin en het paard over het bord mogen bewegen. De schaak/damborden zijn geplaatst bij het Kwetternestpark, Dienstencentrum De Baanveger en bij het bezoekerscentrum naast de schaapskooi. Leden van schaakvereniging VSG organiseren regelmatig laagdrempelige schaakactiviteiten. Aan deze activiteiten kan iedereen deelnemen.