Landgoederen met rijke geschiedenis en iconische waarde 

ERMELO/ STAVERDEN/ LEUVENUM - Vanmiddag is, tijdens een feestelijke bijeenkomst Staverden & Leuvenum uitgeroepen tot het nieuwste Icoonlandschap van Nederland. Wethouder Ronald van Veen mocht namens de gemeente Ermelo het predicaat in ontvangst nemen. De onthulling vond plaats bij kasteel Staverden.

Nederland kent geen nationaal beleid (meer) ten aanzien van Nationale Landschappen. Hoewel veel provincies de Nationale Landschappen hebben overgenomen, is er veelal geen budget om deze te onderhouden. Daarmee is een betreurenswaardig einde gekomen aan de nationaal gedragen status van deze landschappen. Als antwoord op deze ontwikkeling is de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap gestart met de campagne ‘Icoonlandschappen’. Een initiatief bedoeld om gebieden met een onomstreden iconische waarde voor het Nederlands cultuurlandschap te belonen met de waardering die zij verdienen; een erkenning die deze prachtige gebieden voor heel Nederland op de kaart zet. Staverden en Leuvenum vormen het vierde icoonlandschap van Nederland.

Waardering

De onderscheiding is vooral bedoeld als aansporing om respectvol met het landschap om te gaan. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, die de lat hoog legt bij de keuze voor de Icoonlandschappen, laat door de aanwijzing zien dat er in Nederland nog zeer bijzondere landschappen zijn, die meer waardering en bescherming verdienen om voor de toekomst bewaard te blijven. ,,Het was een verrassing,” zegt Van Veen. ,,Natuurlijk ben ik ontzettend trots dat onze Ermelose landgoederen vandaag het vierde icoonlandschap van Nederland vormen.” Het predicaat kan beschouwd worden als een blijk van waardering voor de mensen die bij het gebied betrokken zijn. Er is overigens geen geldprijs of andere consequentie aan de benoeming verbonden. ,,Ik omschreef de gebieden al jaren als ons erfgoedlandschap,” zo zegt de wethouder recreatie. ,,Met dit predicaat kan dat nog beter benadrukt worden. Wat hebben we als gemeente toch een prachtig buitengebied. Echt iets om trots op te zijn!”

Rijke historie

De Ermelose landgoederen kennen een rijke historie. Dat bewijzen alleen al de grafheuvels die stammen uit de Bronstijd. In 1298 verleende de koning van Habsburg stadsrechten aan de toenmalige Graaf van Gelre, om midden in de bossen van de Veluwe een stad te stichten. Hoewel het nooit tot een heuse stad is gekomen, kreeg Staverden wel stadsrechten, die nog altijd van kracht zijn. Wie meer wil weten over deze lange geschiedenis kan momenteel ook terecht in museum Het Pakhuis waar in de tentoonstelling Pracht&Praal de bewoners en het landgoed kleurrijk voor het voetlicht worden gebracht.