De Kroon is geschokt

ERMELO – Paardenliefhebber Yvonne de Kroon is geschokt. Zaterdagavond zijn paarden van Ponyopvang Second Chance mishandeld. Eén paard heeft verwondingen. ,,Rond 20.30 zag een van de verzorgsters takken en stenen in de schuilstal liggen. Bij controle van de paarden ontdekte ze de wond,” aldus De Kroon.

In het weiland op landgoed Veldwijk lopen vier paarden van de ponyopvang. ,,Het zijn allemaal oudere paarden,” legt de eigenaresse uit. ,,We zijn een opvang voor verwaarloosde paarden.” Er is volgens De Kroon al vaker wat gebeurd. Zo is er een keer geschoten op een paard vanuit de struiken. ,,Het kogeltje ketste af op de metalen ruif. Ik was er toen zelf bij en was nét voorbij de hooiruif gelopen. Ik schrok heel erg en het paard ook. Die rende hard weg.” De Kroon heeft meermalen melding gemaakt bij de politie.

Mishandelingen

Eén keer heeft ze een pony in moeten laten slapen vanwege verwondingen na mishandelingen. De mishandelingen volgen elkaar op. ,,Er is ook een paard een gebroken been geslagen,” vertelt De Kroon. ,,Voordat dit gebeurde werden er al draden door geknipt, dekens werden afgedaan van een paard en om een paal gewikkeld van de schuilstal. Ook werd er nepbloed in de schuilstal gegooid.” De Ermelose is radeloos. Ze begrijpt niet hoe iemand in staat is een dier zo te martelen. ,,Het is een aantal jaren rustig geweest. Ik had gehoopt dat de dieren nu veilig waren.” De verwonding van zaterdag zorgt gelukkig niet voor blijvend letsel. Toch hoopt De Kroon dat ze de dader nog kan traceren. Ze roept dan ook iedereen die iets gezien heeft op om dat te melden.