'Een deur open doen lukt, maar het is een uitdaging'

ERMELO – Ermelose ondernemers zijn in de race om drie titels in de Winkelverkiezing. Naast de Mooiste Winkel en de Beste Ondernemer is er de categorie Meest Toegankelijke Winkel. Maar wat maakt een winkel toegankelijk? Bernadette Gravendeel weet als geen ander wat drempels zijn tijdens het winkelen.

Sinds een aantal jaren kampt de Ermelose met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). ,,Maar ik hou van winkelen en ga er graag op uit.” Gravendeel vindt het dan fantastisch als winkeldeuren automatisch open schuiven. ,,Een deur open doen lukt wel, maar het is soms wel een uitdaging.”

Drempels

Hoe kunnen winkeliers drempels wegnemen voor mensen met een beperking? Het zijn vaak kleine dingen die bijdragen aan een positieve winkelervaring. Dat begint bij de bewustwording. Bij een toegankelijke winkel denken we al snel aan de fysieke toegankelijkheid. Een oprijplaat, brede gangpaden, maar ook een logische routing. Mensen in een rolstoel of scootmobiel kunnen vaak niet bij de hoge schappen. ,,Het is dan fijn als iemand je helpt,” legt Gravendeel uit. ,,Maar ik wil dingen eerst graag zelf uitzoeken.” Ze heeft een manier gevonden hoe ze om kan gaan met haar beperking. Dat heeft overigens wel een poosje geduurd. Maar nu gaat ze er graag weer alleen op uit. Samen met haar man heeft ze een aantal winkelpanden geheel herbouwd of nieuw gebouwd. Hebben ze dan extra rekening gehouden met toegankelijkheid? ,,Hoe winkeliers de winkels inrichten is natuurlijk aan hen, maar daar waar mogelijk houden we er rekening mee,” zegt Sven Gravendeel. Zo heeft het stel ervoor gekozen om een openbaar toilet te realiseren in De Enk. Dit toilet wordt geheel toegankelijk voor mensen met een beperking.

Plezier

Een succesvolle winkel betekent dat mensen er met plezier komen en rondlopen. Het zit in service, klantgerichtheid, maar ook in begrip. ,,De nieuwe PLUS supermarkt is een voorbeeld van toegankelijkheid,” aldus Gravendeel. ,,Maar ik kan veel dingen nog niet vinden. Wel helpen de medewerkers graag!” Ook de winkels die de deur altijd open hebben zoals de Bourgondiër en DA Drogist zijn voor de Ermelose goed toegankelijk. Maar met de huidige energieprijzen kiezen winkeliers ervoor om de deuren dicht te houden. Hiervoor heeft Gravendeel natuurlijk alle begrip. Ook de winkelstraat zelf is wat haar betreft goed toegankelijk. Er staan veel bankjes waar ze tussendoor kan gaan zitten. Daarnaast is ze heel blij dat automobilisten vaak heel galant zijn en stoppen als ze ergens wil oversteken. Eén van haar favoriete winkels is Eigenwijz, maar niet vanwege de toegankelijkheid. ,,Die winkeldeur die klemt zelfs,” zegt ze. ,,Maar als het om chocolade gaat houdt niks haar tegen, hoor!” grapt Sven Gravendeel tot slot. Ermeloërs hebben nog enkele dagen de tijd om hun favoriete winkel te nomineren. Welke winkel is het meest toegankelijk? Bernadette Gravendeel is jurylid, speciaal voor deze categorie. Zij zal straks ook de genomineerden bezoeken en een oordeel vellen.

Nomineren

Nomineren kan tot zondag 21 mei, via de site van Ermelo van NU. Daarna sluit de nominatieronde en gaan in de drie categorieën drie genomineerden door naar de Finaleronde. De genomineerden worden bepaald door de jury en de organisatie aan de hand van het aantal stemmen. Na de nominatieronde wordt bepaald welke winkels/ondernemers genomineerd zijn voor de winkelverkiezing. Vanaf woensdag 24 mei tot en met woensdag 14 juni kan men stemmen via de button op Ermelo van NU. Na de stemming komt er in elke categorie een winnaar, dat is de ondernemer met de meeste stemmen. Als er meerdere genomineerden zijn met gelijke stemmen, beslist de jury wie de winnaar wordt.

De Winkelverkiezing wordt georganiseerd door het Centrum Management Ermelo, Brasserie De Volksmond en Ermelo van NU