Monumentaal pand kan aan een nieuw leven beginnen

ERMELO - Met de symbolische overdracht van de sleutel ‘gaf’ bestuursvoorzitter van GGz Centraal, Albert van Esterik, het monumentale hoofdgebouw van De Hooge Riet aan de nieuwe eigenaren en bewoners. Namens hen namen de heer Northausen en mevrouw Peeters als één van de nieuwe bewoners de sleutel van De Hooge Riet in ontvangst. Dit officiële en feestelijke moment markeert de afronding van de transformatie en restauratie van het monument waarin 32 unieke appartementen zijn gerealiseerd. Een ontwikkeling van Heijmans Vastgoed en realisatie door Draisma Bouw.

Onverwacht hadden de bewoners een verrassing voor de projectleider en uitvoerder van Draisma om hiermee hun dank te betuigen voor het vakmanschap en de klantgerichtheid. Tijdens de officiële overdracht werd stilgestaan bij het eerherstel van De Hooge Riet. Het rijksmonument dat volgens velen het mooiste gebouw van Ermelo is, begint nu aan een nieuwe toekomst. Met zoveel mogelijk behoud van historische elementen is het gebouw een unieke plek geworden om te wonen en te genieten van de prachtige omgeving. Want ook het monumentale park is in ere hersteld. Hier zijn historische elementen zoals de pergola’s en theekoepels, het bruggetje en de karakteristieke vijver gerestaureerd. Daarbij zijn bovendien diverse werkzaamheden uitgevoerd die bijdragen aan de biodiversiteit van het park en de vijver.

Behoud cultureel erfgoed

De transformatie en restauratie van het monumentale hoofdgebouw en het park zijn onderdeel van de herontwikkeling van De Hooge Riet door Heijmans Vastgoed. Naast de 32 appartementen zijn er rondom het monument 28 tweelaagse terraswoningen, 10 twee-onder-een-kapvilla’s gerealiseerd en een appartementengebouw voor 42 sociale huurstudio’s speciaal bedoeld voor jongeren. Alle woningen zijn verkocht en grotendeels al bewoond. Ook de bestaande en deels monumentale panden in het park maken deel uit van de herontwikkeling. Binnenkort zal het totale project officieel worden opgeleverd met het park.

Respect voor het verleden 

Wethouder Ronald van Veen is blij dat een markante locatie als landgoed De Hooge Riet is opengesteld voor bezoekers en inwoners. ,,Het heeft een mooie invulling met respect voor eht verleden." Het is een bijzonder moment nu het gebouw is opgeleverd. ,,Ook goed dat GGz als vorige bewoner nu het monument kan overdragen en dat het monument nu plaats biedt aan 32 appartementen waarmee het pand aan een nieuw leven kan beginnen," aldus Van Veen.