Graan moest eerst droog waaien

ERMELO - De rogge aan de Telgtereng is vanmiddag gemaaid. Dit was de aftrap van het 21e Oogstfeest. Een aantal mannen namen rond half twee de zeis ter hand om op ouderwetse manier het graan te maaien. ,,Het tijdstip was afhankelijk hoe vroeg het graan droog gewaaid was," vertelt Eibert Kuiper, voorzitter van de stichting. Natuurlijk moest de zeis nog even scherp gemaakt worden.


Het gemaaide graan zal worden gedorst op het Oogstfeest op 19 augustus. Het programma van het Oogstfeest staat bol van tradities; dorsen van het graan op ouderwetse wijze, verschillende demonstraties van oude ambachten en er is een boerenmarkt met zo’n 75 kramen.

Ook de Friese paardenshow mag niet ontbreken. Rond het middaguur vertrekken de oldtimer tractoren. Natuurlijk is er ook weer een koeienkeuring en wordt de zo geliefde Veluwse Kruudmoes verkocht. Voor de kinderen is er een dierenweide en een zandhoop om in te spelen en er kan een ritje met de huifkar worden gemaakt. Even nat 14.00 uur is er een optreden van fanfare Kon. Juliana uit Uddel. De boerenmarkt stopt om 17:00 uur, maar het feest in de feesttent gaat tot 20.00 uur door.