Blessures spelen sommigen parten tijdens voorbereiding

ERMELO/ NIJMEGEN – Deze week wordt de 105e Nijmeegse 4-Daagse weer gelopen. De grootste wandelprestatietocht ter wereld. Er doen dit jaar 47.000 wandelaars mee met meer dan zeventig verschillende nationaliteiten. De leeftijd van de wandelaars varieert van elf tot ruim negentig jaar. Er wordt gelopen in drie afstanden: dertig, veertig en vijftig kilometer. Het einddoel is voor iedereen hetzelfde: het felbegeerde 4-Daagse kruisje. Uiteraard doen er ook weer verschillende Ermeloërs aan dit evenement mee. Ermelo van NU volgt sinds 2015 een aantal ervan en natuurlijk doen we dat dit jaar weer.

Nadat op zondag of maandag de wandelaars zich aangemeld hebben, gaan ze dinsdag 18 juli van start. De vijftig kilometerlopers vanaf 04:00 uur, de 40 kilometerlopers vanaf 04:45 uur en de 30 kilometerlopers vanaf 06:45 uur. De start en finish is altijd in Nijmegen en er wordt elke dag in een andere windrichting gelopen. De wandelaars ontdekken de schoonheid van de Overbetuwe tussen de Waal en de Rijn, lopen met de fanfare mee door het Land van Maas en Waal, ‘beklimmen’ de beroemde Zevenheuvelen van Groesbeek en laten zich verrassen door Cuijk, een van de oudste stadjes van het land. Elke dag staat er een andere plaats centraal. De eerste dag is de Dag van Elst, ook wel Blauwe Dinsdag genoemd.

Ermeloërs

Willem Ruis (74) start samen met zijn echtgenote is Nel Eisberg (67) en dochter Irene Ruis (32). Irene gaat voor de 18e keer, Nel voor de 41ste en Willem voor de 33ste keer de Nijmeegse 4-Daagse wandelen. Het drietal traint niet echt, maar de familie wandelt het hele jaar door. ,,Wij zijn lid van de KWbN en de wandelvereniging WS78 die 10 winterserie wandeltochten van 40 km. Organiseert,” vertelt Ruis. ,,We wandelen dus ook in de winter.” Tijdens de 4-Daagse overnachten ze in een caravan op de 4-daagse-camping boerderij De Plak in Ooij. ,,Wij zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden, zo ook tegen de hoge temperaturen van de laatste jaren. Wij, maar zeker ook onze dochters, vonden het dan ook erg jammer dat we in 2006 slechts één dag mochten lopen en in 2022 de eerste dag vanwege de warmte niet van start ging.”

Veel getraind

Ook de vriendinnen Marian van Solingen en Marjan Simon doen weer mee. Ze vinden het vooral leuk om samen te lopen. ,,We hebben onderweg verschrikkelijke lol. Het maakt ook niet uit waar we lopen, we maken altijd wel wat mee,” aldus Van Solingen. De dames hebben veel getraind, veel meer dan gebruikelijk. ,,Toch heb ik wel wat problemen met m’n luchtwegen. Daarom zou ik het niet erg vinden als het minder heet is.” De vriendinnen slapen in een school naast de wedren. Deze is omgetoverd als een hotel Julianapark. ,,Mijn medaille draag ik op aan mijn drie overleden broers,” vertelt Simon.

Blessures

Ook Elbert Epe loopt weer mee. Vorig jaar moest hij vanwege een gekneusde kuitspier de Vierdaagse aan hem voorbij laten gaan. Maar dit jaar is hij er weer bij. ,,Ik was na de operatie aan mijn achillespees weer gaan trainen. Tot ik twee maanden geleden ruzie kreeg met mijn cirkelzaag.” Er volgde wederom een operatie waarbij zijn ringvinger en een deel van de pink zijn geamputeerd. Lange afstanden trainen was er vanaf dat moment niet meer bij. ,,Gisteren zijn de pinnen eruit gehaald en is het gips eraf gegaan. Ik kan me nu zodanig redden dat ik toch besloten heb om in ieder geval te starten. Ik zie wel hoever ik kom zonder noemenswaardige training,” aldus Epe. Hij wandelt met drie maten: Arno Teunissen, Gert Brouwer en Rob Duine. Vanaf dinsdag volgen we hen en nog enkele andere Ermeloërs tijdens de Nijmeegse 4-Daagse.