Niet vandalisme, maar tonderzwam krijgt Hert eronder

ERMELO – Kunstenaar Dik van Oers, de maker van het beeld Burlend Hert, werd enkele dagen geleden gebeld door de gemeente Ermelo dat het beeld eind juli verwijderd gaat worden van de rotonde. Van Oers had zelf ook al geconstateerd dat het beeld steeds meer in verval geraakte en de tonderzwam steeds meer ‘oprukte’. Hij heeft er begrip voor.

,,Ik werd zo'n tien jaar geleden gevraagd door de gemeente om een beeld te maken van een hert wat geplaatst zou worden op de rotonde Harderwijkerweg-Jacob Catslaan'', vertelt Van Oers. De kunstenaar is wel een jaar lang op zoek geweest naar een geschikte boom om het hert uit te maken en vond uiteindelijk een dikke boom, een Italiaanse populier wat werd gekapt op een Rotterdamse begraafplaats. ,,Deze boom kon ik voor een schappelijke prijs overnemen van een boomverzorgingsbedrijf en het had precies de goede dikte voor mijn beeld’’. Helaas zat er in het onderste deel van de boom de gevreesde Tonderzwam, maar dat werd door de kunstenaar verwijderd. ,,Echter, binnen twee jaar was de zwam verspreid door de hele boom en heb ik een grote, langdurige restauratie moeten doen. Het beeld lag daarvoor zo'n drie maanden op de gemeentewerf.'' Van Oers holde de sokkel van het beeld uit en goot het vol met kunstof. Helaas kwam een jaar later toch weer de zwam tevoorschijn. ,,Er is toen besloten om een betonnen sokkel voor het beeld te maken waarbij ik de poten, die stalen buizen in zich hadden ook goed kon vastmaken. Dat is zo'n vijf jaar geleden''. Ook dat hielp uiteindelijk niet, want in de rug van het hert begon het door de zwam te rotten. Er is toen in overleg met de gemeente besloten dat deze restauratie de laatste zou zijn. Van Oers: ,,Ik heb wel regelmatig klein onderhoud gepleegd en het hert met epoxyhars ingesmeerd. Uiteindelijk heeft dit de levensduur wel wat verlengd.''

Vandalisme

Van Oers was eigenlijk van begin af aan niet tevreden over de plaats van het beeld. ,,Ik kreeg al in het begin van de gemeente te horen dat het tussen berkenbomen zou komen te staan. Zo had ik me dat echter niet voorgesteld. Het is geen hert in het bos, het is een verbeelding van een hert, en zo moest het in mijn ogen in het midden op de rotonde komen te staan.’’ Helaas had de gemeente daar een ander idee over, en lukte het de kunstenaar niet de ambtenaren op andere gedachten te brengen. Het Burlend Hert kreeg niet alleen te maken met de Tonderzwam, het leed ook onder vandalisme. Diverse malen werd het vernield waarbij de kunstenaar weer op zoek moest naar een manier om het beeld steeds meer hufterproef te maken. ,,Ik heb het gewei zelfs uitgehold en er een stalen frame in laten maken. Daarna is het gelukkig nooit meer vernield.'' Hoewel Van Oers niet tevreden was over de plek die het beeld kreeg, heeft het uiteindelijk al met al zo'n tien jaar op de rotonde mogen staan. ,,Tot grote tevredenheid van velen,'' besluit Van Oers.