Steigerbouwers zijn druk aan de slag

ERMELO – Dit najaar zal er in Ermelo voor de derde maal een Theaterwandeling plaatsvinden. Het speelt zich af in een theater zonder zaal en zonder stoelen, waar de bezoekers èn scenes door elkaar lopen. En waar de bezoekers met puzzelen verder in het verhaal moeten komen.

Het is een compleet nieuwe manier van een avondje uit. Een ervaring waarbij je niet stil zit in een makkelijke stoel en kijkt naar wat zich voor je afspeelt. Nee, bezoekers zijn onderdeel van het spel en ontdekken hoe het verhaal zich ontvouwt. De Theaterwandeling is nog geen begrip, maar daar komt, als het aan scriptschrijver Sape Westra ligt snel verandering in. Samen met een aantal andere enthousiastelingen werkt hij aan het verhaal, de beleving en de route. ,,Eigenlijk zijn we als steigerbouwers bezig,” aldus Westra. Hij is een echte verhalenverteller. ,,Ik stond jarenlang voor de klas en vond het leuk om leerlingen mee te nemen in een verhaal. Het is aanschouwen en beschouwen,” zo vertelt hij. De Ermeloër houdt van schrijven, of het nu gaat om teksten of liedjes, dat maakt niet uit. Ook stond hij als kind al graag in de schijnwerpers, was lid van een kinderkoor en vond het leuk om mee te mogen doen in het verhaal. ,,Dat je samen iets kan maken, dat vind ik mooi.”

Universeel thema 

Het leuke is dat bezoekers bij de Theaterwandeling zelf een actieve rol hebben. ,,Er is interactie met de acteurs, ze stappen in het decor en spelen als het ware het stuk mee.” De verhalenverteller wil nog niet teveel van het script prijsgeven. ,,Wel dat het gaat over de liefde, een universeel thema.” Hij heeft gebruik gemaakt van de Staverdense tragedie, de legende van de Zwarte Weduwe. Maar tegelijkertijd meldt Westra dat hij het naar een hele andere tijd heeft getild. ,,Het gaat over onmacht, over een onbereikbare liefde.” De organisatie spreekt al bijna van een traditie. Westra: ,,Wat ik verwacht is dat het een vaste plek op de culturele en sociale agenda van Ermelo krijgt. Het gaat hier om gemeenschapszin, betrokkenheid en activiteiten als deze zorgen ervoor dat Ermelo bruist.” De Theaterwandeling staat gepland op de laatste vrijdag en zaterdag van oktober en de eerste vrijdag en zaterdag van november. ,,Ermelo is een levendig dorp met een rijke historie en met inwoners die in deze historie en in elkaar zijn geïnteresseerd. Wat is er dan mooier om samen met andere mensen een wandeling door het dorp te maken, waarin je mee wordt genomen in het verleden.” Het initiatief komt vanuit Museum Het Pakhuis. Van daaruit wordt ook gestart.

Meedoen 

Wie mee wil doen en een rol wil spelen in dit theaterspel kan zich aanmelden bij Museum Het Pakhuis. Na een gesprek en een eenvoudige auditie wordt bepaald of iemand mee kan doen en welke rol je mag spelen. ,,Puzzelstukjes vallen vanzelf op zijn plek! Er zijn nog mensen nodig, mensen die het leuk vinden om samen met onze enthousiaste groep een spektakel neer willen zetten. Je hoeft geen lappen tekst uit je hoofd te leren en natuurlijk gaan we nog flink repeteren,” aldus de verhalenverteller. Hij weet hoe je enthousiasme kunt overbrengen en er samen een succes van kan maken. De kaartverkoop voor deze theaterwandeling start in september.