SGP Ermelo stelt vragen aan college van B&W

ERMELO – Afgelopen weekend zijn er in Speuld weer schapen doorgebeten door vermoedelijk een wolf. Het is de derde keer dat dit gebeurt in een aantal weken. Het gaat om totaal van een dertigtal schapen van verschillende eigenaren in Speuld en omgeving.

Zo werden er een stuk of acht schapen gedood in Elspeet, twee in Uddel en zo'n twintig schapen gedood in Speuld. De hele buurt spreekt er over: dat móet een wolf zijn geweest. Dat kan niet anders. Kenners kunnen namelijk zien dat dit niet door een hond is gedaan, die pakt de schapen van achteren, de wolf grijpt de beesten bij de keel. Er werd door Bij12, de organisatie die schade door wolven bijhoudt, is DNA onderzoek gedaan op de schapen. De uitslag wordt eind september verwacht. Tot die tijd is het speculeren wie of wat de dader(s) is .

SGP

SGP Ermelo heeft ondertussen vragen gesteld aan het college: Wat is de opstelling/het standpunt van het college van Ermelo m.b.t. de wolvenpopulatie op ons grondgebied? Bent u met de eigenaren van de (gedode) dieren in contact getreden? Of zijn ze mogelijk ook bezocht? Kunt u inzage geven in de huidige populatie van reeën, herten en zwijnen evenals het aantal wildaanrijdingen t.o.v. 2021 en 2022?

Europese Commissie

De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheid om de wolf op bepaalde plekker minder te bescherming. Nu is het dier nog ernstig beschermd, maar daar zijn met name de veehouders niet blij mee omdat er door die bescherming te weinig aan het roofdier kan worden gedaan. In Nederland leven op dit moment zeker meer dan dertig wolven. De meeste daarvan hebben een territorium op de Veluwe. Verder zijn er ook twee roedels in Drenthe en zwerven er wolven zonder vast leefgebied door ons land.