Weer moord de wolf in Speuld

ERMELO – Ik ben niet bang voor de grote boze wolf? Wie kent dit liedje niet? De inwoners van Speuld zijn dit ondertussen wel geworden, want nadat afgelopen weken meerdere schapen werden doodgebeten door een wolf, was het vanmorgen wederom raak. In een weilandje waar vier schapen liepen, werd er één afgeslacht door de wolf. De onrust en angst in het dorp nemen toe.

,,De onrust is groot want de wolfn komt nu zelfs tot in de kom van Speuld,’’ vertelt Aart Bouwers, voorzitter van Buurtvereniging Speuld. ,,We weten ondertussen niet meer wat we moeten doen als ze zo dichtbij komen.’’ Het weitje met de vier schapen ligt aan de Garderenseweg, gewoon naast een huis. Niet alleen de schapenhouders zijn bang voor hun dieren, ook inwoners die pony’s en paarden houden. Bouwers: ,,Wat als zo meteen alle schapen uit de weilanden zijn verdwenen, gaat de wolf dan over op pony’s en paarden? De eigenaren van deze dieren weten niet waar ze goed aan doen. Ik hoor al dat mensen zelfs niet meer met hun honden op de heide durven te lopen, bang voor een confrontatie met dit beest.’’

Plezier

Volgens gedragsbioloog Diederik van Liere uit Almen dood de wolf schapen niet om op te eten. ,,De wolf jaagt vooral vanuit plezier op schapen, niet als prooi. Wel komt de wolf later soms terug om het gedode dier alsnog op te eten.’’ Volgens Bouwers was bij een schapenboer stroomdraad toegepast in het hekwerk rondom de weide, maar hielp het niet. Evengoed werden er weer schapen gedood. BIJ12, die namens provincies de beleidsuitvoering van de wolf verzorgt, adviseert om wolfwerende hekken 1.20 meter hoog te maken. Echter, volgens bioloog Van Liere kan een wolf wel over 1.40 meter hoog springen!

Bijeenkomst

Bouwers: ,,We hebben de gemeente en de provincie uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan en mee te denken over welke maatregelen we kunnen nemen om verdere schade te voorkomen.’’ De datum van de bijeenkomst is dinsdag 19 september. Een exacte tijd en plaats van deze bijeenkomst is nu nog niet bekend.