Leerlingen hebben zwerfafval verwijderd 

ERMELO - In navolging van de jaarlijkse wereld ‘Cleanupday’ heeft het de werkgroep ErmeloSchoon van het Natuur en milieuplatform Ermelo (NMP) op 15 september een zwerfvuil opruimdag georganiseerd met drie Ermelose scholen. 

World Cleanup Day is de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld. Inmiddels doen er 180 landen mee. Het begon met 'KeepItCleanDay' in 2008, een initiatief georganiseerd door burgers om wereldwijd zwerfafval op te ruimen. Als ErmeloSchoon zet het Natuur en Milieuplatform Ermelo deze traditie voort door het organiseren van opruiminitiatieven en educatie om zwerfafval in onze omgeving tegen te gaan. ,,Fijn was te constateren dat er minder zwerfafval lag als gevolg van statiegeld op flesjes en blikjes, maar zeker ook door de kinderen die de afgelopen ruim 10 jaar aan deze actie hebben meegedaan," vertelt Arjen van Nadort enthousiast. ,,Zij hebben ervaren dat het niet kan dat je snoeppapiertjes, blikjes enzovoort niet zomaar van je afwerpt."

Blikjes

Ook dit jaar lag er niet zoveel als enkele jaren geleden, maar toch nog teveel. De deelnemers vonden vooral sigarettenverpakkingen en peuken. Doordat er statiegeld op blikjes is ingevoerd, zijn er aanzienlijk minder blikjes als zwerfafval. Dat scheelt enorm, desondanks blijft er toch nog altijd zwerfafval op straat en in de natuur liggen dat toch opgeruimd moet worden. De Augustinusschool, De Goede Herderschool en de Prins Alexanderschool hebben in Ermelo de handen uit de mouwen gestoken en de leerlingen hebben enthousiast de straten en plantsoenen weer schoongemaakt.