Wethouder wil voorsorteren op klimaatverandering

ERMELO – Wie parkeert op de Markt, ziet gelijk de grote hoogteverschillen en de ongelijkheid in bestrating onder anderen veroorzaakt door boomwortelopdruk. De bomen drukken het straatwerk kapot. Herinrichting van deze parkeerplaats is dan ook meer dan noodzakelijk.

,,Wat ik belangrijk vindt is dat we toewerken naar een duurzame parkeeroplossing. Er komen ook meer elektrische laadpalen. We moeten kijken naar de waterberging en we moeten voldoen aan de parkeeropdracht. Die opdracht ligt er al een tijdje en de overheid moet een betrouwbare partij zijn. Afspraak is afspraak,” aldus wethouder Ronald van Veen. Hij doelt hiermee op het aantal van 360 parkeerplaatsen.

Klimaatverandering

Van Veen heeft nu budget van de raad nodig voor de vervolgstappen. ,,We hebben te dealen met grote hoogteverschillen, dus er moeten damwanden komen. Dat maakt dat het een ingewikkeld proces is.” De Markt 2.0 heeft een aantal aanpalende projecten waaronder de verbouwing van PLUS Berntsen en de Action. Dat is al gerealiseerd. Er zijn op die plek al bomen verdwenen. Voor de herinrichting van parkeerplaatsen zullen er nu nog zo’n vijftig bomen gekapt moeten worden. Dat vindt Van Veen ook zonde, maar het plantmateriaal staat ook niet goed. ,,We merken ook dat door klimaatverandering sommige bomen het minder goed vol kunnen houden. Daar kunnen we nu beter op voorsorteren.”

Dilemma

Er komt geen parkeergarage voor het winkelend publiek. Wel zal er bij nieuwbouw op de Aldi locatie een garage gerealiseerd worden voor bewoners. ,,De longen van ons centrum (de bomen tussen landgoed De Hooge Riet en de Chevallierlaan) blijven gelukkig staan. Het is belangrijk om elke keuze voldoende te wegen.” Over de noodzaak van het realiseren van 360 parkeerplaatsen is in de Raad al veel gesproken. Van Veen staat voor een dilemma, de belofte voor een duurzame (autoluwe) gemeente en de afspraak met de winkelpandeigenaren op deze locatie.

Houtwal

Van Veen memoreert nog even aan de plannen van de tweedeks parkeergarage, die ervoor zou zorgen dat de houtwal langs de Chevallierlaan zou moeten wijken. ,,Het is wikken en wegen geweest. Maar afspraak is afspraak.” Dit is het vertrekpunt waar dit college mee aan de slag is gegaan. ,,Uiteraard willen we gaan voor een duurzame toekomst voor onze samenleving. Ik heb onderzocht hoe we het groen duurzaam kunnen inpassen. We hebben te dealen met alle moeilijkheden. Tussentijds werd ook nog de maatvoering van parkeerplaatsen aangepast. En het moet er ook allemaal in.”

Beplanting

De wethouder, die in zijn vrijetijd ook enorm betrokken is bij flora en fauna, wil goed kijken naar de biodiversiteit. De keuze is dat er meer inheemse beplanting terugkomt. ,,Daar moeten goede plantvakken voor komen. Deze parkeerplaats ligt er al langere tijd. De Chevallierlaan wordt verlegd, maar de historische houtwal blijft gespaard.” De herinrichting van dit parkeerterrein kost ruim 5,5 miljoen euro.