DNA Almeerder op inbrekersgereedschap 

ERMELO - Op 26 oktober 2022, vroeg in de morgen, vond er een inbraak plaats in juwelierszaak Van Dam in de Stationsstraat in Ermelo. De dader(s) liet(en) een ravage achter en de schade was enorm. Een 28-jarige man uit Almere werd hiervoor opgepakt, maar de rechter besloot deze week dat er onvoldoende bewijs was om hem te veroordelen.

Zijn DNA-sporen zaten op de krik, een hamer en het stootijzer dat bij de inbraak gebruikt werd. De verdachte verklaarde op de zitting dat vrienden hem hebben gevraagd of hij een krik voor hen wilde kopen, dat hij dit heeft onderzocht en uiteindelijk niet heeft gedaan. De rechters concluderen dat het DNA van de verdachte is en het kan wijzen op enige betrokkenheid bij de inbraken. Meervoud, want ook bij de snelkraak in Zwolle (Juwelier van Klaveren) werd DNA van de Almeerder aangetroffen. Op grond van het politiedossier kunnen de rechters echter niet vaststellen hoe en wanneer dit DNA op het gereedschap is terechtgekomen.

Slechte dingen 

Verdachte verklaarde dat hij veel aan scooters sleutelt, dat hij bij het repareren van scooters ook in schuren van bepaalde mensen die ook slechte dingen doen komt en dat hij op die locaties wellicht ook de hamer heeft gebruikt en de krik en het stootijzer heeft aangeraakt. Hoewel de rechtbank deze verklaring summier en weinig concreet vindt, kan men het ook niet uitsluiten. Daarbij komt ook dat de inbrekers, die op camerabeelden te zien zijn, handschoenen dragen. De rechtbank stelt verder vast dat uit het dossier blijkt dat verdachte op het internetplatform Marktplaats.nl heeft gezocht naar advertenties van krikken, big bags, een stootijzer, een hoofdlamp en voertuigen van het merk Volkswagen en Audi, en dat niet is gebleken dat verdachte deze goederen heeft aangeschaft, met uitzondering van een hoofdlamp. De man is uiteindelijk vrijgesproken.