Wie doet er mee?

ERMELO - Wie speelt als eerste het museum-escapespel in Museum Het Pakhuis? Ontrafel het archeologische raadsel en reserveer nu alvast kaarten! Het Pakhuis wil vanaf volgend jaar een nieuwe functie toevoegen aan de organisatie, een escapespel voor groepen. Hiermee wil de organisatie op een andere manier haar museumschatten inzetten en toegankelijk maken voor een breder publiek.

,,Maar dat kost geld en met de bezuinigingen boven ons hoofd hebben we al grote uitdagingen,” vertelt museumdirecteur Patrick Reeuwijk. Vandaar dat men ervoor heeft gekozen om tickets in de voorverkoop te doen en dat in de vorm van crowdfunding. Reeuwijk: ,,Het plan om zoiets te ontwikkelen en in te bouwen in het museum leefde al langer. Maar nu is de tijd rijp. We hebben hiervoor ook een beroep gedaan op een fanatieke spelontwikkelaar met een archeologie achtergrond.” Dat is de 23-jarige Jordy Lokhorst. Hij is opgegroeid in Ermelo en heeft bijzondere interesse in de lokale geschiedenis. ,,Het feit dat die Romeinen hier hebben verbleven intrigeert me. Net als velen met mij blijft de vraag: ‘wat kwamen ze doen?’” De sporen die de Romeinen nalieten, vormen dan ook de basis voor het verhaal achter dit escapespel. Het wordt een spel in het depot én in het museum. Lokhorst: ,,Je volgt niet de traditionele looproute, maar moet op zoek naar informatie op plekken waar je het niet verwacht.”

Ontrafel de verhalen

In het depot, onder de grond, liggen de museumschatten van Het Pakhuis opgeslagen. ,,Met het escapespel zullen de deelnemers daar een aantal archeologische vondsten ontdekken en in een historisch mysterie duiken,” aldus Lokhorst. Om dit te kunnen realiseren zal er flink verbouwd moeten worden en moet er moderne techniek in worden gebracht. ,,Dit willen we deels realiseren met crownfunding. Als tegenprestatie krijgen de donateurs dan kaartjes, afhankelijk van het bedrag dat gedoneerd wordt. Zo kan je ook als een van de eersten dit spel spelen!” Met het spel hoopt het museum ook een andere doelgroep binnen te halen. Reeuwijk: ,,Het is heel geschikt voor teamuitjes of bijvoorbeeld voor vriendengroepen. Interactief en zeer geschikt voor mensen die denken dat een museum suf en saai is.” Daar wil de jonge spelontwikkelaar nog wel wat aan toevoegen: ,,Mensen willen graag geprikkeld worden om zelf het mysterie op te lossen en informatie uit te zoeken. De oude, archeologische vondsten en moderne technologie vormen een perfecte combinatie! Beleven en samenwerken staan voorop. En uiteindelijk kom je erachter dat je stiekem ook nog iets geleerd hebt.”

Crowdfunding

Met crowdfunding maakt een grote groep mensen samen een project mogelijk door een relatief kleine bijdrage te doen. In ruil voor de bijdrage ontvangt men een tegenprestatie. ,,We willen met onze campagne geïnteresseerden betrekken bij onze plannen. Natuurlijk zullen we laten zien waar we de bijdragen aan besteden!” aldus de museumdirecteur. Door hier te klikken kom je direct op de juiste site.