Warmtepompen voor Groene Kerk

ERMELO - Sinds kort verwarmen twee luchtwarmtepompen de Zendingskerk in Ermelo. Al langer zorgt een kleine boiler voor het warme water en beschikt de kerk over een elektrische kookplaat. Daarmee is de kerk geheel van het gas af en doet daarmee het predicaat van Groene Kerk eer aan.

De nieuwe installatie bestaat uit twee hoge-temperatuur warmtepompen en een goed geïsoleerd buffervat van 500 liter. Hierdoor is er voor de radiatoren permanent een hoeveelheid water op de gewenste temperatuur beschikbaar. ,,De kerk is ook bij erg lage buitentemperaturen nog warm te stoken,” zegt kerkrentmeester Ton Hardeman. ,,De luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en zet dat om in energie om water op te warmen. Om de warmtepomp te laten draaien is elektriciteit nodig. De pomp biedt ook de mogelijkheid om het water op te warmen als de stroom goedkoop is. Wij gaan het stroomgebruik monitoren en kiezen daarbij het meest gunstige energiecontract. Maar geld besparen is niet het doel van de aanschaf van de warmtepompen,” aldus Hardeman. ,,Het gaat ons om het elimineren van CO2-uitstoot en dat is nu gelukt. De stroom die we gebruiken is groene stroom.”

Adviseur

Zendingskerklid en adviseur van de kerkenraad Nico van Harten vertelt dat de aansluiting op het elektriciteitsnet is verzwaard. Daardoor ontstaan geen capaciteitsproblemen. ,,In de warmtepomp is het milieuvriendelijke vulmiddel propaangas gebruikt. Het zijn kwalitatief hoogwaardige warmtepompen; op de warmtepompen wordt een lange garantie van vijf jaar gegeven,” licht Van Harten toe. Er is gekozen voor een installateur uit de buurt (Van der Weerd uit Hulshorst), die ervaring heeft met hoge-temperatuur warmtepompen. Van Harten en Hardeman zien de aanschaf van de warmtepompen als een logische stap in het streven een Groene Kerk te zijn. ..Met de winter voor de deur zullen de kerkgangers geen verschil merken.”