Drugsbende opgerold door kraken versleutelde chatberichten

Transport van Barcelona naar Ermelo onderdeel van grootschalige handel
ERMELO/ GRONINGEN - Vier mannen uit Groningen en Veendam zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van maximaal acht jaar voor hun betrokkenheid bij grootschalige drugshandel. Volgens het Openbaar Ministerie maakten zij deel uit van een zeer professionele drugsbende die op internationaal niveau opereerde.
De politie kwam de drugshandel op het spoor bij de doorzoeking van een loods op industrieterrein Veldzicht in Ermelo. Daar werd 205 kilo hennep aangetroffen, met een straatwaarde van 1,9 miljoen euro. Het bleek te gaan om een drugstransport vanuit Barcelona naar Ermelo. Op 28 mei 2020 arriveerde de vrachtwagen uit Spanje bij de loods in Ermelo, die onder meer diende voor het lossen en verpakken van de drugs. Tijdens het lossen van de vracht in Ermelo voerde de politie een inval uit in de loods, waarbij drie mannen werden gearresteerd.
Voortvluchtig
De hoofdverdachte, een 32-jarige man uit Groningen, werd vorige maand veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij is momenteel voortvluchtig in Spanje. Zodra hij wordt gelokaliseerd, zal hij worden aangehouden. Het gaat volgens de rechtbank om een grootschalige drugsdeal waarbij maar liefst 177 kilogram harddrugs en 40.000 xtc-pillen internationaal werden verhandeld. Daarnaast werden nog eens 240 kilogram hennep en 108 kilogram hasj verhandeld van en naar het buitenland. De hennep werd opgeslagen in de loods in Ermelo.
De recherche werkte in dit onderzoek samen met de Franse politiediensten. Gezamenlijk wist men versleutelde chatberichten van het EncroChat-platform te kraken. Gedurende enkele maanden konden zij de gesprekken woordelijk volgen, zonder dat de criminelen zich hiervan bewust waren. De verdediging trachtte de verdachten vrij te pleiten door te beweren dat de gebruikte opsporingsmethode onrechtmatig was. De Hoge Raad oordeelde echter eerder dat het kraken van versleutelde berichten, zoals die van EncroChat, als geldig bewijs kan worden gebruikt.
De rechtbank benadrukte dat de bewijslast niet alleen gebaseerd was op de EncroChat-berichten, maar ook op andere aanwijzingen en gebeurtenissen die de betrokkenheid van de verdachten bij de drugshandel ondersteunden. Bovendien gaven de verdachten zelf toe aan concrete gebeurtenissen in hun chatberichten, zoals registraties in politiesystemen in mei 2020.
Het EncroChat-platform, dat zich in de afgelopen jaren sterk uitbreidde, garandeerde klanten volledige anonimiteit en wereldwijde dekking. Het bedrijf richtte zich volledig op de criminele markt en verkocht EncroPhones voor ongeveer 1000 euro per stuk. De activiteiten van EncroChat zijn inmiddels beëindigd.
- Details
- Geschreven door redactie
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 02 oktober 2023