5% van de kinderen zonder ontbijt naar school

ERMELO - Vanmorgen begonnen 38 leerlingen van de Augustinusschool met een ontbijt in gezelschap van burgemeester Hans van Daalen en wethouder Sarath Hamstra. Het was het Burgemeestersontbijt. Van Daalen benadrukte het belang van een gezond ontbijt.

Het Nationaal Schoolontbijt doet tweejaarlijks onderzoek naar het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De resultaten van de Ontbijtmonitor 2023 zijn bekend en laat zien dat aandacht voor een gezond ontbijt nog altijd van belang is. Uit de Ontbijtmonitor 2023 blijkt dat vijf procent van de kinderen in Nederland niet dagelijks ontbijt. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om veel kinderen. In Nederland krijgen op dit moment ruim 40.000 gezinnen wekelijks voedselhulp (bron: Voedselbanken). Dat betekent ook dat veel kinderen opgroeien met weinig kennis over gezonde voeding of een voedzaam ontbijt, wat gevolgen kan hebben als concentratieproblemen en leerachterstanden. Schooldirecteur Ronald de Waard zegt dat er nog geen signalen zijn dat leerlingen zonder ontbijt naar school komen. Maar hij realiseert zich dat er steeds meer sprake is van verborgen armoede. Volgens De Waard bieden kerken wel vaker hulp. De verborgen armoede is mede een gevolg van de stijgende energieprijzen en boodschappen.

Gesprek

De leerlingen genoten vooral van het ontbijt en natuurlijk werd er met de burgemeester gesproken over het favoriete ontbijt. Van Daalen start normaal met yoghurt. ,,Tijdens het eten ontstonden er mooie gesprekken, het was heel leuk om dit samen met de leerlingen te doen,” aldus de burgemeester. De leerlingen hebben ontbeten met een ontbijtpakket die voldoet aan de actuele richtlijnen van het Voedingscentrum. In het pakket zaten o.a. volkorenbrood, volkorenbolletjes, volkoren krentenbollen, en gezond beleg. Verder konden de burgemeester en kinderen kiezen uit halfvolle zuivel, thee, groente en fruit.