Stap in het verleden en ontdek het verhaal 

ERMELO – De kostuums hangen klaar, teksten worden gerepeteerd en de kaartverkoop loopt hard. Vrijdag voeren meer dan twintig toneelspelers ‘Het laatste woord van de weduwe’ op. Het is de derde editie van de Ermelose Theaterwandeling. Het speelt zich af in een theater zonder zaal en zonder stoelen, waar de bezoekers èn scenes door elkaar lopen. En waar de bezoekers met puzzelen verder in het verhaal moeten komen.

,,Een theatervoorstelling in de vorm van een wandeling produceren, organiseren en voorbereiden is een enorme klus", laat Sape Westra namens de organisatie weten. ,,Tekst schrijven, script aanpassen, locaties regelen, spelers zoeken en bij de juiste rol plaatsen, oefenen, spelers die op het laatste moment toch niet kunnen en ga zo maar door. Maar het levert ook heel veel voldoening op wanneer het eindresultaat in zicht komt." Vier avonden lang zijn de acteurs te vinden op verschillende locaties in het centrum. En wie denkt rustig te genieten van een historisch verhaal, vergist zich. Moord en intriges moeten worden opgelost.  

Actieve rol

Het leuke is dat bezoekers bij de Theaterwandeling zelf een actieve rol hebben. ,,Er is interactie met de acteurs, ze stappen in het decor en spelen als het ware het stuk mee,” vertelt Westra. De verhalenverteller wil nog niet teveel van het script prijsgeven. ,,Wel dat het gaat over de liefde, een universeel thema.” De Theaterwandeling, die ongeveer anderhalf uur duurt, staat gepland op de laatste vrijdag en zaterdag van oktober en de eerste vrijdag en zaterdag van november. ,,Ermelo is een levendig dorp met een rijke historie en met inwoners die in deze historie en in elkaar zijn geïnteresseerd. Wat is er dan mooier om samen met andere mensen een wandeling door het dorp te maken, waarin je mee wordt genomen in het verleden.” Het initiatief komt vanuit Museum Het Pakhuis. Van daaruit wordt ook gestart. Kaarten zijn te bestellen via deze link.