Apotheken zijn ‘Klaar met Tekorten’

ERMELO - Samen met de andere apotheken in de regio Noord-West Veluwe, sluiten de Ermelose apotheken zich aan bij de actieweek van LEF (Landelijke Eerstelijns Farmacie) Klaar met Tekorten! LEF organiseert deze actieweek om de geneesmiddelentekorten in de farmaceutische zorg aan de kaak te stellen en de gezondheid van patiënten centraal te stellen. Vanuit de apotheken zullen patiënten gevraagd worden deel te nemen aan een korte online vragenlijst. De actieweek vindt plaats van 30 oktober tot en met 3 november 2023.

Met de slogans ‘We hebben geeneens middelen!’ en ‘Klaar met tekorten!’ benadrukken de apotheken dat er dringend een oplossing voor de geneesmiddelentekorten nodig is. Iedereen die deze actieweek bij de apotheek komt en hiermee te maken heeft, kan meewerken. Apothekers gaan samen met patiënten alle situaties melden waarin mensen niet de geneesmiddelen kunnen krijgen die ze nodig hebben door de tekorten en ook problemen met het mogen en kunnen leveren van acute hulpmiddelen.

Bescherming gezondheid

Jaap Denee van regionale apothekersvereniging CAN benadrukt het doel van de actie en zegt: ,,Ons primaire doel is de bescherming van de gezondheid van onze patiënten. Tekorten in de farmaceutische zorg vormen risico's voor de behandeling en kunnen ernstige gevolgen hebben.’’ De actievoerende apotheken willen deze risico’s verminderen. ,,Daarnaast zijn artsen en apothekers heel veel tijd kwijt om andere medicijnen voor mensen te vinden. Dat lukt niet altijd optimaal en we besteden deze tijd bovendien liever aan patiëntenzorg’’.

Knelpunten

Deze actie zal vooral inzicht geven in het aantal mensen dat wordt geraakt door de geneesmiddelentekorten, welke problemen ze hebben ondervonden, maar ook de druk op de farmaceutische zorg. De resultaten van de actie zullen in een rapport worden aangeboden aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Tweede Kamer, de landelijke pers en zorgverzekeraars. De apothekers willen een urgent signaal afgeven over de knelpunten in de farmaceutische zorg en de nood bij patiënten en zorgverleners. Door een breed inzicht te geven in de tekortenproblematiek willen de apothekers gezamenlijk met voornoemde partijen werken aan het bestrijden van de geneesmiddeltekorten. Patiënten en voorschrijvers in deze regio worden aangemoedigd om deel te nemen aan de LEF-actieweek en bij te dragen aan het succes.