Vooral prullenbakken en verkeersborden moeten het ontgelden

ERMELO - De schadepost van vuurwerkvernielingen is dit jaar beraamd op 3.665,00 euro. Er werden vijf prullenbakken opgeblazen en zes verkeersborden vernield.

Vorig jaar bedroegen de herstelkosten bijna zevenduizend euro. In die zin is de schade beperkt gebleven. ,,Maar iedere euro is er één," beaamde burgemeester Hans van Daalen. 

Landelijk schade nog steeds enorm

Particulieren hebben tijdens de jaarwisseling voor zeker 8 miljoen euro aan schade geleden door vuurwerk. Het bedrag, weliswaar iets lager dan vorig jaar, is een eerste schatting van branchevereniging het Verbond van Verzekeraars. In verschillende gemeenten werden politieagenten en andere hulpverleners met vuurwerk bekogeld. Daarbij raakte tientallen agenten gewond. In Zaandam gooiden jongeren vuurwerk naar de politie, in Alphen aan den Rijn werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk, in Hedel (Gelderland) werd een noodbevel afgekondigd in verband met wanordelijkheden en de ME werd ingezet in Bedum (Groningen) omdat daar vuurwerk werd gegooid naar brandweermensen die aan het werk waren.