Gebaren mogen geen taboe meer zijn

ERMELO – Er is in Ermelo een AutismeCafé, een AlzheimerCafé en sinds kort nu ook een GebarenCafé. Sinds september 2023 organiseren Diana en haar man Stephan Spieker dit evenement om met name de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met Gebaren meer gangbaar te maken in de maatschappij. Hoewel, de hoofdmoot is gezelligheid en mensen leren kennen, vinden de initiatiefnemers.

Er zijn al meerdere GebarenCafé's in ons land, maar nog niet in deze regio. Diana Spieker: ,,Ik ben zelf slechthorend door chronische oorontstekingen aan beide oren. Ik heb een online studie gedaan en doe nu nog een andere online cursus erbij Nederlandse Gebarentaal. Uiteindelijk zal ik doof worden. Door een opdracht ben ik met de GebarenCafé's bekend geraakt. Echter, de afstanden tot de GebarenCafé's zijn gewoon te groot en Ermelo is toch een zorggemeente dus ik dacht: wat ik heb te verliezen, helemaal niets!! En Tadaa... sinds september 2023 bestaan wij dus.'' Spieker hoopt met het GebarenCafé te bereiken dat praten met doven en slechthorenden helemaal niet raar is. ,,Ik hoop het uit de taboesfeer te halen. Er zijn toch heel veel mensen die het raar vinden, want dove mensen en slechthorenden zijn dom of niet snel genoeg, wat natuurlijk totale onzin is! Men moet alleen meer geduld hebben. Net zoals wij dat met horenden ook moeten hebben als zij ons niet begrijpen. Dan moeten wij soms ook vier keer herhalen wat wij bedoelen. Dus, wat mij betreft snijdt het mes aan twee kanten.'' Het allereerste GebarenCafé in Ermelo werd gehouden op 29 September 2023 en vond plaats in GrandCafé Het Postkantoor.

Tolk Irma

Gelukkig is gebarentaal in opmars en dat kwam met name duidelijk naar voren tijdens de Coronatijd. Wanneer er weer een persconferentie van het kabinet was, stond er elke keer een gebarentolk bij. We kennen natuurlijk allemaal Irma Versluis nog. En zij kreeg veel positieve reacties over haar optreden. Dit sloeg soms nogal eens door, er werd zelfs een voorstel gedaan om de grootste zeesluis naar haar te vernoemen. ,,Ja, toen viel de gebarentaal wel op,'' lacht Spieker. ,,De Nederlandse Gebarentaal is ook erg handig voor de horende mensen. Niet alleen om met doven en slechthorende te communiceren, maar dat je bijvoorbeeld niet hoeft te schreeuwen naar iemand aan de andere kant van een raam of in een lawaaierige kroeg. Of zelfs ook als je in nood zit en je kan niet zomaar roepen, maar je wil iemand toch om hulp vragen. En zo zijn er nog veel meer voordelen.'' Horenden gebruiken vaak al onbewust gebarentaal. ,,Stel dat je in een ander land op vakantie bent en je spreekt de taal eigenlijk niet. Wat doe je dan, automatisch? Je gebruikt je handen en voeten, je stem en gezichtsuitdrukking, dus eigenlijk doe je al aan gebaren. Er zijn eigenlijk geen excuses om het niet te leren.''

Lotgenoten

Diana Spieker is met haar man ('mijn stille kracht', noemt ze hem) dit café begonnen omdat ze zelf slechthorend is. Voor hen is zo'n Café echt nodig. ,,Vooral informatie vergaren, want voor mensen zoals ik, die op latere leeftijd slechthorend zijn geworden, is er echt bizar weinig te vinden over bijvoorbeeld hoorapparaten, veiligheid in en om het huis en zo meer. Ik heb veel informatie gekregen van ervaringsdeskundigen. Audiciens en KNO-artsen vergeten vaak dingen te vertellen. Bijvoorbeeld dat er veel zaken zijn die vanuit de basisverzekering worden vergoed, dat er speciale rookmelders zijn en ga zo maar door.'' Daarnaast geeft zo'n bijeenkomst je ook wel de gelegenheid om af en toe stoom af te blazen. ,,Inderdaad, soms wil je wel even je frustratie kwijt kunnen bij mensen die er ook ervaring mee hebben. Dat geeft toch wel een gevoel van oprecht begrepen worden. En dat is toch wel erg belangrijk, want je kunt echt enorm onzeker worden alleen al door het slechte horen. Je kunt dan zelfs in een isolement terechtkomen. En omdat de lotgenoten weten hoe het is, kunnen ze je vaak met hun tips, de juiste richting op sturen. En een onbekende meteen in je huis uitnodigen doe je ook niet zomaar, dus dan is een openbaar gebarencafé toch erg fijn.''

Voorwaarden

Bezoekers van het GebarenCafé komen vooral voor de gezelligheid, veel kennen elkaar al van de vroegere scholen waar ze op zaten, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Spieker: ,,En vooral omdat het nu voor veel mensen dichter bij huis is, komen er ook nieuwe gezichten. En de vakantiegangers die ons mooie dorp komen bezoeken, kunnen in de vakantie dan ook gezellig langskomen. Dat is echt geweldig leuk!'' Deelnemers aan het GebarenCafé hoeven niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen, dus hoeven niet slechthorend of doof te zijn om deel te nemen. ,,Heel kort? Nee! Iedereen is van harte welkom. Horenden die bijvoorbeeld helemaal niets kennen van gebarentaal of wel, ben je gewoon nieuwsgierig? Het maakt niet uit, echt iedereen is welkom,'' vertelt Diana Spieker. ,,De enige voorwaarde is: wees zoals altijd en overal vriendelijk en respectvol en heb vooral geduld. Kom je er niet uit, pak je mobiel en tik daar je tekst in zodat de gesprekspartner het kan lezen en die zal je met plezier helpen met de gebaren als je dat leuk vind.'' Meer informatie over het GebarenCafé Ermelo op: https://gebarencafeermelo.nl, daar kun je ook aangeven dat je de Nieuwsbrief wilt ontvangen, vol met informatie over het GebarenCafé.