In loondienst of een eigen bedrijf?

ERMELO - Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt coach worden. Maar hoe pak je dat snel en efficiënt aan? In dit artikel bespreken we de stappen die je kunt nemen om vlot aan de slag te gaan als coach.

Als je de beslissing hebt genomen om coach te worden, is het belangrijk om te zorgen dat je over de juiste vaardigheden beschikt. Een coach moet bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, een hulpvraag van een coachee kunnen bepalen en heel helder kunnen communiceren. Deze vaardigheden kun je leren in een cursus, variërend van 3 maanden tot 3 jaar. Als je snel aan de slag wilt gaan, dan kun je dus het beste kiezen voor een cursus die wat minder lang duurt. Vaak zijn kortere cursussen wel wat intensiever, omdat je dezelfde hoeveelheid kennis in een kortere tijd moet opdoen. Houd dat in gedachten bij het kiezen van een cursus.

Voor jezelf beginnen of voor een baas werken

Een andere overweging is of je als coach in loondienst wilt werken of je eigen bedrijf wilt starten. Een eigen onderneming biedt flexibiliteit en onbeperkte verdienmogelijkheden, terwijl werken in loondienst zorgt voor stabiliteit en minder zorgen over inkomsten. Als je snel aan de slag wilt gaan, dan is werken in loondienst waarschijnlijk een betere keuze, omdat het als ondernemer best lang kan duren tot je een significant klantenbestand hebt opgebouwd. Overigens kiezen veel coaches ervoor om als zelfstandige ingehuurd te worden door bedrijven, waardoor ze in feite ondernemers zijn.

Banen zoeken

Als je de route van loondienst verkiest, is het tijd om op zoek te gaan naar een coach vacature. Deze zijn te vinden op de gebruikelijke vacaturewebsites. Omdat coach worden populair is, kun je wel wat concurrentie verwachten. Stel daarom meldingen in voor nieuwe vacatures, zodat je snel kunt reageren. Als je er bij elke vacature snel bij bent, dan is de kans dat je sneller aan de slag kunt een stuk groter.

Kiezen voor detachering

Een andere aantrekkelijke manier om snel als coach aan de slag te gaan, is via een detacheringsbureau. Meld je aan op de website van zo'n bureau en reageer op een vacature coach. Het bureau regelt vervolgens gesprekken met potentiële opdrachtgevers. Bij een match start je voor de opdrachtgever, waarbij het detacheringsbureau zorgt voor je salaris. Deze aanpak biedt zekerheid: bij ziekte, vakantie of wanneer er geen werk meer is, word je nog steeds gewoon doorbetaald. Als je vooral heel snel aan de slag wilt gaan als coach, dan kunnen de bovenstaande tips je helpen. Heel veel succes gewenst met je nieuwe carrière als coach!