Zes jaar geleden eerste melding van wolf in Telgt

ERMELO – De allereerste melding van de wolf in Ermelo dateert van 23 februari 2018. De wolf werd toen gesignaleerd op de Zeeweg nadat deze waarschijnlijk vanuit de Arkemeense Polder via Putten Ermelo bereikte. Het was toen de derde zekere waarneming van een wolf in Nederland. En nu, bijna zes jaar later, is de wolf teruggekeerd in Horst en Telgt. Vannacht werden er negentien schapen doodgebeten aan de Riebroekersteeg en Zeeweg.

Ook in Ermelo werd de wolf vaker gesignaleerd. Met name vorig jaar, toen er in Speuld verschillende schapen werden doodgebeten. Niet alleen slachtoffers onder de schapen namen toe, ook de zichtmeldingen. Ermelo van NU schreef er in november al een artikel over. Vannacht werden er acht hoogdrachtige ooien doodgebeten bij schapenhouder Gerrit van den Berg, terwijl de kudde volop aan het lammeren is. De kudde staat bij de Goede Herderschool aan de Zeeweg, maar ook in een weiland bij FC Horst. ,,Ik heb wel wat maatregelen genomen, maar er waren geen signalen dat er een wolf in de buurt was. Anders had ik wellicht verdere maatregelen genomen,'' vertelt een gefrustreerde, maar ook geëmotioneerde Gerrit van den Berg. Hij is eigenaar van de Schapenhoeve aan de Nijkerkerweg in Telgt, waar hij veel schapen heeft. Naast een financiële strop doordat veel van zijn schapen overleden door Blauwtong, heeft hij nu weer een flinke financiële schade. ,,En ook deze wordt niet vergoedt!'' Het gaat bij Van den Berg om stamboekschapen, Engelse Texelaars. ,,Allemaal net gekeurd en zwanger, ze zouden deze maand gaan bevallen. Ze kosten me zo’n vijfhonderd euro per stuk en de meesten waren zwanger van een tweeling!’’ De wolf heeft in zijn kudde, die in een groot weiland stond, ook schapen verwond. Een ervan moest de dierenarts laten inslapen, de andere gewonden schapen hebben antibiotica gekregen omdat met name de bek van de wolf veel bacteriën heeft.

Speuld

Ook bij een schapenhouder aan de Riebroekersteeg werden vannacht schapen doodgebeten. Elf stuks, dat maakt het aantal op negentien! In augustus en september werden er verscheidene schapen in Speuld doodgebeten, de wolf kwam tot zelfs in de bebouwde kom. Tijdens de informatiebijeenkomst op 19 september sprak burgemeester Hans van Daalen: ,,Eigenlijk is het al onbeheersbaar,” waarbij hij doelde op de wolven die iedere nacht in de omgeving toeslaan om schapen en andere dieren te vermoorden. ,,Op deze manier kan het zo niet verder!” Van Daalen was duidelijk. Hij gaf de Gelderse gedeputeerde Harold Zoet een pittige brief mee toen deze in september naar Brussel ging om te pleiten voor maatregelen. Volgens Zoet zijn er teveel wolven, hij spreekt van een aantal van ruim tachtig! Het totaal aantal doodgebeten schapen in 2023 is al ruim 250 stuks! Dit zijn alleen de schapen die zijn getaxeerd door BIJ12, het werkelijke aantal is velen malen hoger.

Paintball

Ondanks de inzet van onder andere Herald Zoet, wil de Europese Commissie in Brussel nog niet meebewegen. In eerste instantie zou de beschermde status van de wolf wat beperkt worden van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’, maar daarvoor moet onder meer de Europese habitatrichtlijn moeten worden herzien. Hoewel door de EU vorige week nog werd besloten dat er in bepaalde gevallen met een paintballgeweer op wolven geschoten zou mogen worden, werd dit na drie dagen weer herroepen. De wolf blijft dus volledig beschermd!