Stolpersteine voor Joodse slachtoffers
Plek van herinnering
ERMELO – In 2025 staan we stil bij de bevrijding tachtig jaar geleden. Veel van wat er in Ermelo is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog is voor velen nog onbekend. Ondanks dat er in Ermelo geen Joodse samenleving was, zijn er tientallen Joodse mensen gearresteerd. Voor deze mensen komen er Stolpersteine.
Ermelo kent een rijke geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Vanwege een journalistiek onderzoek en de expositie ‘Verborgen brieven’ in museum Het Pakhuis is het verhaal van Eva en Bram één van de bekendere en schrijnende verhalen van Ermelo ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook het verhaal van de familie Staal, die aan het begin van de oorlog onderdook in een vakantiewoning ‘Brem en Den’ aan de Watervalweg bij de familie Keijzer, kreeg aandacht. In 2022 kregen nazaten de Yad Vashem, een Israëlische onderscheiding. Hoewel deze mensen bekend zijn onder de inwoners zijn er meer mensen die gestorven, dan wel gedeporteerd, zijn in Ermelo die nog niet bekend zijn. Ze verdienen het om een permanente plek van herinnering te krijgen in Ermelo.
In de stoep
Stolpersteine zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaalsocialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. De Stolpersteine worden daarvoor in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers. Op elk steentje staat de naam van één slachtoffer. Stolpersteine zijn gedenkstenen en nadrukkelijk geen grafstenen. Ze helpen ons om na te denken over het lot van slachtoffers rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze brengen hen opnieuw bijeen, als nagedachtenis aan de gezinnen die plotseling uit elkaar werden gerukt onder het nationaal-socialisme.
Werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo
De werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo en leden van de Vereniging Historisch Ermeloo hebben de handen ineen geslagen om enkele Stolpersteine aan te vragen bij Stichting Stolpersteine. Er zijn totaal om en nabij de 30 namen die in aanmerking komen voor een steen. Het proces kan lang duren. Bij een aanvraag voor een Stolpersteine moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met eventuele nabestaanden en huidige bewoners van een adres. Het kost tijd om dit goed uit te zoeken. Gunter Demnig, de oprichter van de stichting en maker van de stenen, is bij elke eerste steen in een nieuwe gemeente aanwezig om deze persoonlijk te leggen.
De gemeente start met het plaatsen van twaalf Stolpersteine aan de Watervalweg 110, Ericalaan 12 en de Stationsstraat 41. Hierna zal de focus worden gelegd op de resterende Stolpersteine.
- Details
- Geschreven door Natalie Overkamp
- Categorie: Actueel
- Gepubliceerd: 13 februari 2024