Veel belangstelling voor nieuwe tentoonstelling

ERMELO – De Romeinen trekken veel publiek. ,,Misschien is het wat vroeg om dit na één week te concluderen,” reageert museumdirecteur Patrick Reeuwijk. ,,Maar we hebben vorige week de nieuwe tentoonstelling in Museum Het Pakhuis geopend en sindsdien loopt het storm.” De eerste week bezochten bijna vijfhonderd bezoekers het Ermelose museum. Bezoekersaantallen die na de COVID-periode niet meer gehaald zijn.

De Romeinen hebben tweeduizend jaar geleden flinke sporen in Ermelo nagelaten. Om deze geschiedenis meer onder de aandacht te brengen is er nu een speciale tentoonstelling ingericht. ,,Voor jong en oud,” aldus Reeuwijk. Tijdens de voorjaarsvakantie konden bezoekers ook deelnemen aan kookworkshops en gingen kinderen op pad met de ‘Ratje Toer’. Deze route, met heel veel doe-opdrachten is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. ,,Zwarte ratten zijn meegekomen met de Romeinen,” legt Reeuwijk uit. ,,Die ratten zijn nu een gids voor kinderen door het museum.”

Romeins koken

Aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling zijn archeologische vondsten die het verhaal over het verblijf van Romeinen op de Veluwe anders inkleuren. Er zijn nieuwe sporen gevonden die duiden op meerdere marskampen in deze regio. ,,Het verhaal gaat vooral over ontmoetingen,” vertelt de museumdirecteur. ,,En ontmoetingen gaan vaak gepaard met eten en drinken.” Daarom hebben medewerkers en vrijwilligers ook workshops gevolgd bij culinair historica Manon Henzen van Eet!Verleden. ,,Zo kregen we meer inzicht in de manier van koken en het gebruik van kruiden,” weet Maud Onderweegs, educatiemedewerker van het museum. ,,Het is ontzettend leuk om te ontdekken welke producten de Romeinen al gebruikten en wat ze meebrachten hier naar toe.”

Vrijwilligers

Het museum maakt zich op voor een druk seizoen. ,,We hebben de komende weken bijna dagelijks schoolklassen in het museum,” aldus Onderweegs. Vanaf 1 april is het museum weer vijf dagen per week geopend. ,,We kunnen dat natuurlijk niet zonder onze vrijwilligers. Dat klinkt heel cliché, maar is daarom niet minder waar.” De organisatie kan ook nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. ,,Samen met hen kijken we waar iemand goed in is en wat iemand wil doen. Veel mensen kiezen er in de praktijk voor om activiteiten te zoeken in het verlengde van wat zij altijd gedaan hebben. Zo is het voor ons fijn als gepensioneerde leerkrachten het leuk vinden om bij educatieve activiteiten te helpen. Maar je kunt ook kiezen voor iets wat je misschien altijd al wilde, maar waar je nooit aan toekwam. Bijvoorbeeld door je meer te verdiepen in archeologie.” Wie interesse heeft om aan de slag te gaan bij Het Pakhuis kan contact opnemen met de organisatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0341 760777.