'Mensen baseren vakantie niet op de hoogte van toeristenbelasting'

ERMELO - In Ermelo is het tarief voor de toeristenbelasting gestegen met 6,9%. Toeristen betalen dit jaar € 1,66 per persoon per nacht. Dat ligt iets lager dan het gemiddelde in Gelderland. Dat ligt namelijk op € 1,83.

In 30 van de 51 Gelderse gemeenten steeg de toeristenbelasting dit jaar. In Ermelo gaat het om de inflatiecorrectie van 3% over 2023 en 3,9% over 2024. Dat is aanzienlijk lager dan wat het college in juni nog van plan was. Een half jaar geleden stond de hoogte van de toeristenbelasting hoog op de agenda. Het college liet zich adviseren door JE Consultants. Dat bureau stelde voor de toeristenbelasting te verhogen naar € 2,34 en noemde het 'laaghangend fruit'. Volgens het bureau zijn de tarieven relatief laag. Arie Teeuw (JE consultants): ,,Er valt daar dus meer te halen. En mensen baseren hun vakantie toch niet op de hoogte van deze belasting.’’ Maar de recreatiesector verzette zich tegen dit voorstel en de raad kwam erop terug.

Tarieven

Gemeenten bepalen jaarlijks hoeveel toeristenbelasting zij heffen, waardoor de tarieven ook elk jaar kunnen veranderen. Momenteel berekenen 307 van de 342 Nederlandse gemeenten toeristenbelasting. Voor een overnachting in Amsterdam betalen toeristen het meeste belastingen, net als een jaar eerder. Ook in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel ben je relatief veel geld kwijt bij een nachtje weg. Bungalowparkoverzicht.nl brengt jaarlijks in kaart hoe hoog de belastingtarieven zijn en of deze zijn gewijzigd ten opzichte van een jaar eerder.

Nijmegen wederom duurste Gelderse gemeente

Gemiddeld betaal je in Gelderland € 1,83 per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Dit is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van € 2,34. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Nijmegen spant net als vorig jaar de kroon met een toeristenbelasting van Gelderland. Ook in Doesburg ben je als toerist relatief veel geld kwijt bij een nachtje weg.