Opwarmertje valt goed in de smaak

ERMELO – Het was een opwarmertje voor De Kwist. En wat voor één! Zaterdagmiddag verzamelden ruim tweehonderd mensen zich in het dorp, niet wetende wat ze moesten doen. De Kwist-organisatoren hadden, mede dankzij medewerking van de Historische Vereniging Ermeloo een ‘plaatjes-ruilspel’ georganiseerd.

Op 22 maart spelen 58 teams mee met de tweede Kwist Ermelo. Deze dorpsquiz staat bol van vragen en opdrachten. Om alvast in de stemming te komen en de eerste punten binnen te harken, konden de deelnemers zaterdagmiddag plaatjes ruilen. De organisatie had zo’n achthonderd plaatjes -nog overgebleven van de PLUS-spaaractie- gehusseld en in enveloppen gestopt. Na het startsein konden de meeste teams al snel de eerste plaatjes op de juiste plek plakken. Met groot enthousiasme pakten de teams deze ruil-en-plak opdracht op en zetten daarmee de winkelstraat op z’n kop. Alle trucs werden toegepast om zo snel mogelijk de juiste plaatjes door ruilen te plakken.

Jacht

Verschillende teams hadden plaatje 167 nodig. Daar werd letterlijk jacht op gemaakt. Sommige teams hadden een strategie uitgestippeld, anderen werkten de reeks van plaatje naar plaatje af. Nummer 216 was zoek. Het spel zorgde voor een gezellige chaos. Daar hielp het voorjaarszonnetje ook bij. Het duurde dan ook niet lang totdat het eerste team de tien plaatjes bij elkaar had. De teamcaptain holde letterlijk naar de jury om als eerste daar triomfantelijk de opdracht in te leveren.

Geprint

,,Iemand is naar huis gegaan om een foto van een ontbrekend plaatje te maken,” vertelt Bert Onderweegs, een van de organisatoren. ,,De foto is geprint en toegevoegd op het verzamelblad. Superleuk zoveel enthousiasme en creativiteit!” Dat zijn ook de elementen waarop het hele spel draait. ,,En er was ook een team dat ging rondbellen voor ontbrekende stickers,” vult Ruurd Post namens de organisatie aan. ,,Er lagen nog plaatjes bij familie en vrienden thuis. Die zijn toen stickers komen brengen!” De organisatoren willen natuurlijk nog niet veel prijsgeven over de vragen en opdrachten in De Kwist. ,,Alles wat we de vorige keer hebben gedaan, doen we nu niet meer. Maar we beloven dat het weer een gevarieerde, bijzondere avond gaat worden,” besluit Onderweegs. De organisatie heeft weer hard gewerkt om het KwistBoek klaar te maken met doe-opdrachten en kennisvragen. Het feit dat er een recordaantal teams hebben ingeschreven, geeft energie. ,,Het wordt vast weer een feest!” De aftrap afgelopen zaterdag smaakt ook voor de deelnemers naar meer. De meeste teams zijn enorm fanatiek en bereiden goed zich voor op 22 maart. ,,Dit was alvast een gave actie," reageerde een teamcaptain na afloop. ,,Wij hebben er enorm veel zin in!"