Verandering in leefstijl is urgent

ERMELO - Recent onderzoek van TNO/CBS heeft aan het licht gebracht dat bijna de helft van de Nederlandse werknemers gemiddeld 6 uur of langer per dag zit tijdens het werk. Alarmerende cijfers die benadrukken de dringende noodzaak om in actie te komen. ,,Dat kan heel simpel door een wandeling te maken tijdens de lunchpauze,” zegt lifestylecoach Gerda Hilgenkamp. ,,Je zult zien dat je daarna weer met een helder, fris hoofd aan het werk kunt.”

Daarnaast maakte het CBS bekend dat maar liefst 51% van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht, waarvan 16% obesitas heeft en 4% in de categorie morbide obesitas valt. Deze cijfers, die een nieuw record aantikken, benadrukken de urgentie om niet langer uit te stellen en actie te ondernemen om een verandering teweeg te brengen.

Verandering van leefstijl

Een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen obesitas is de verandering van leefstijl. Hilgenkamp begeleidt mensen die hun leefstijl willen aanpakken. Ze benadrukt dat de basis van verandering begint bij bewustwording. Met het programma Lifestyle Change helpt ze mensen gezondere gewoonten aan te nemen. Daarbij hoort meer bewegen. ,,Hierbij moet je vooral iets zoeken wat je leuk vindt en bij je past, want pas dan hou je het vol.” Ook zegt ze: ,,Begin niet te groot, kleine veranderingen kun je makkelijk eigen maken. Gelijk vier keer per week naar de sportschool om na twee weken tot de conclusie te komen dat het teveel is en je volledig stopt, is niet wat je wil.”

Kleine veranderingen

Het is niet alleen belangrijk om meer te bewegen, maar ook om bewust te zijn van zitgewoonten, vooral op het werk. Kleine veranderingen, zoals regelmatig opstaan en strekken, kunnen een groot verschil maken op lange termijn. Om deze uitdagingen aan te pakken, kunnen werkgevers en werknemers samenwerken om een cultuur van gezondheid en welzijn op de werkvloer te bevorderen. Hilgenkamp legt uit dat een vast terugkerend beweegmoment in de week veel realistischer is. ,,Als dit patroon er goed in zit en je begint er plezier aan te beleven en je voelt dat je meer energie krijgt dan maak je vanzelf meer tijd om nog een keer te gaan.”

Start Lifestyle Change

Met sporten en gezonde voedingskeuzes kunnen mensen hun algehele welzijn verbeteren en het risico op ernstige gezondheidsproblemen verminderen. ,,Het is tijd om patronen te doorbreken en daadwerkelijk te investeren in een gezondere toekomst,” aldus Hilgenkamp. Op 2 april start ze weer het Lifestyle Change programma van acht weken. De voedings- en mindsetcoach benadrukt nogmaals dat het geen dieet is, maar dat het gaat om een verandering in leefstijl, een complete transformatie. Met de Lifestyle Change helpt Hilgenkamp met afvallen. Wacht niet langer! Ga naar www.lcnederland.nl en zet vandaag de eerste stap naar een gezonder, energieker leven.