Nieuwe naam voor laan Landgoed Oud Groevenbeek

ERMELO - Donderdagmiddag hebben nazaten van de familie Van Schermbeek de nieuwe naam van de laan op landgoed Groevenbeek onthuld. De laan, die deels in Putten en deels in Ermelo ligt, heeft nu een formele straatnaam gekregen.

Voor deze onthullen waren familieleden uit Zwitserland overgekomen. ,,Het is een bijzonder moment waarbij we stilstaan bij de geschiedenis, bij de mensen die dit landgoed hebben gevormd tot wat het vandaag is,” vertelt wethouder Ronald van Veen terwijl hij de nazaten van de familie Van Schermbeek welkom heet. ,,De laan die we vandaag herbenoemen, de Van Schermbeeklaan, draagt een belangrijke geschiedenis met zich mee. Deze laan is niet slechts een weg die door ons landschap slingert, maar een symbool van degenen die dit land hebben gevormd, die het hebben gekoesterd en doorgegeven aan de generaties na hen en uiteindelijk aan Natuurmonumenten.”

Zelfvoorzienend

Aanwezig waren ook de laatste bewoners van Landgoed Oud Groevenbeek. Van Veen is in de geschiedenis van het landgoed gedoken. In zijn toespraak haalt hij aan hoe de familie Van Schermbeek met toewijding, visie en zorg dit landgoed tot bloei heeft gebracht. ,,Ze waren hun tijd al ver vooruit. Want begin 20e eeuw was het landgoed lange tijd zelfvoorzienend, met een eigen boomgaard, moestuin en watertoren met gasfabriekje voor het verwarmen van de gebouwen. Van 1908 tot 1982 woonde de familie Van Schermbeek op het landgoed. Het is dan ook niet meer dan gepast om deze laan te vernoemen naar degenen die dit erfgoed gevormd.”
De laan had tot voor kort geen officiële naam. Door nu een officiële naam toe te kennen zijn, zijn zowel de villa, het theehuis als andere gebouwen beter vindbaar. Van Veen: ,,Ik wil graag afsluiten met een woord van dank aan allen die hebben bijgedragen aan dit besluit, aan allen die zich inzetten voor het behoud van Landgoed Groevenbeek en aan de erfgenamen die ons vandaag vergezellen. Laten we samen blijven werken aan het behoud en de waardering van dit prachtige stuk erfgoed, zodat het ook voor toekomstige generaties een bron van inspiratie en schoonheid mag zijn.”