Hier moet je op letten als je een fietsverzekering afsluit

ERMELO - Nederland staat wereldwijd bekend als een land met heel veel fietsen. Helaas betekent dat ook dat er ieder jaar weer tienduizenden fietsen gestolen worden. Als jou dit wel eens overkomen is, dan weet je hoe vervelend dat is. Gelukkig kun je je zelf tegen de kosten van diefstal verzekeren met een fietsverzekering. Maar waar moet je op letten als je er een wilt afsluiten?

Het type fiets

De fiets die je hebt, maakt nogal uit voor de verzekering die je het beste kunt afsluiten. Als je een erg goedkope tweedehands fiets hebt bijvoorbeeld, dan heeft het meestal geen zin om hiervoor een polis af te sluiten. Mocht deze gestolen worden, dan is dit over het algemeen geen grote financiële tegenvaller. Heb je een duurdere fiets, zoals een nieuwe stadsfiets, een elektrische fiets, een racefiets of een bakfiets? Dan kan het wel zin hebben om te kiezen voor een fietsverzekering. Mocht je fiets namelijk gestolen worden, dan kost het aardig wat om deze te vervangen. Niet iedereen heeft hiervoor het geld beschikbaar. In zo’n geval kan een fietsverzekering dus een uitkomst bieden.

De premie

Voor een fietsverzekering moet je uiteraard premie betalen. Dat kun je op twee manieren doen. Als je kiest voor een aflopende verzekering, dan betaal je in één keer voor drie of vijf jaar vooruit. Dat is dan ook de periode waarin je fiets verzekerd is. Wordt je fiets gestolen na deze drie of vijf jaar, dan kun je geen claim meer indienen bij de verzekeraar.
Bij een doorlopende fietsverzekering betaal je maandelijks de premie. Je fiets is verzekerd zo lang je premies betaalt. De opzegtermijn kan verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen is deze maandelijks of jaarlijks.

Zijn accessoires meeverzekerd?

Meestal moet je extra betalen om ook accessoires mee te verzekeren. De voorwaarden rondom accessoires verschillen wel per verzekeraar. Bij diefstal geldt in het algemeen dat losse accessoires niet vergoed worden. Heb je bijvoorbeeld een verzekering racefiets met dekking voor schade, dan zijn losse accessoires als je fietscomputer vaak wel verzekerd bij een val.

Het slot

Bij het afsluiten van een fietsverzekering word je verplicht gesteld om gebruik te maken van een goed slot. Dat betekent dat je een slot moet gebruiken dat minimaal het ART-2 label draagt. Als je fiets gestolen wordt en je wilt hiervoor een claim indienen bij de verzekeraar, dan wordt er van je gevraagd om twee sleutels in te leveren. Een van de sleutels moet gebruikt zijn, de andere sleutel hoeft geen gebruikssporen te vertonen. De verzekeraar vraagt om deze sleutels om er zeker van te zijn dat je je fiets op slot hebt gezet.