Fietshelmkortingsactie in provincie Gelderland van start

ERMELO -  Het dragen van een fietshelm verlaagt de kans op hersenletsel met één derde en de kans op hoofdletsel met 62% bij een val of botsing. Met deze cijfers in gedachten lanceert de provincie Gelderland, in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een grootschalige fietshelmkortingsactie in het kader van het programma Doortrappen.

Recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat het aantal verkeersongelukken waarbij fietsers betrokken zijn, zorgwekkend hoog blijft. Ondanks eerdere inspanningen om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, blijft het aantal verkeersdoden onder fietsers al tien jaar stabiel. Deze trend bedreigt de ambitieuze doelstellingen van de overheid om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Veilig fietsen

Het programma Doortrappen, dat gericht is op het bevorderen van veilig fietsen onder ouderen, speelt in op deze uitdaging. Door ouderen te stimuleren om veilig deel te nemen aan het verkeer, wil Doortrappen bijdragen aan een toekomst waarin ouderen zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van hun fiets. Berend Vliek, eigenaar van Vliek Tweewielers: ,,We merken dat mensen het belang van fietshelmen zelf al wel inzien. Ze wachten niet af tot de fietshelm verplicht wordt." Voor de prijs hoeft men het ook niet te laten. Er zijn al goedgekeurde helmen van 65,-. En daar komt nog de kortingsactie bij. Bij deelnemende fietsenwinkels, waaronder Vliek Tweewielers in Ermelo, ontvangen 55-plussers een kortingsbon ter waarde van 25 euro, die direct kan worden ingewisseld bij aankoop van een helm. Vliek ziet vooral een groeiend gebruik onder e-bike eigenaren. Met deze provinciale actie wordt de aanschaf van een fietshelm zeer betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.