Demisionair minister De Jonge wil nieuwe verlofregeling

ERMELO – Wethouder Sarath Hamstra en zijn vrouw Evita zijn sinds enkele weken ouders van Elijah. Samen genieten ze van de kraamtijd. Tegenwoordig kan een ambtenaar naast het standaard geboorteverlof ook nog maximaal vijf weken aanvullend vaderschapsverlof opnemen. Maar voor wethouders is dit nog niet geregeld. Modernisering van de verlof- en vervangingsregelingen is hier op zijn plaats.

,,Elijah is ook te vroeg geboren, er komt zoveel op je af!” vertelt de trotse vader. Hij wil er nu graag zijn voor zijn vrouw en hun zoon. Maar in de laatste fase van de zwangerschap ontdekte Hamstra dat er in de CAO geen ruimte zit. Er zijn ruimere en flexibelere verlofregelingen voor werknemers gekomen, maar voor volksvertegenwoordigers is dat niet doorgevoerd. Overigens is demissionair wethouder Hugo de Jonge wel bezig met een nieuwe regeling. Daarbij gaat het om verlof bij geboorte, maar ook bij adoptie en mantelzorg.

Hechtingsproblematiek

Zelf heeft Hamstra jeugdzorg in zijn portefeuille. Hij kent dus de klappen van de zweep. ,,Jeugdzorg begint overigens al bij -9 maanden,” vertelt hij. Daarbij noemt hij het thema ‘kansrijke start’, iets waar hij vanuit het sociaal domein zich zo hard voor maakt. ,,Het is belangrijk dat je start goed is.” Zelf is hij geadopteerd en kwam als drie weken oude baby naar Nederland. ,,Dat heeft wel gezorgd voor hechtingsproblematiek. Ik wil het zelf graag zo goed mogelijk doen door er nu te zijn!”

Work-lifebalance 

Het kabinet wil met de flexibelere verlofregeling zoveel mogelijk aansluiten bij verlofregelingen die andere werknemers al kennen in de Wet arbeid en zorg. Hamstra: ,,We spreken van familie als hoeksteen van de samenleving. Daar wil ik ook voor staan.” Binnen de gemeente Ermelo werkt hij met relatief jonge ambtenaren. Ook daar vindt hij ‘work-lifebalance’ erg belangrijk. Hij wil nu graag zijn verantwoordelijkheid thuis nemen. ,,Het is een intense periode,” vertelt de kersverse vader. ,,Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is om juist die eerste weken na de geboorte van je kind er te zijn. Het is van onschatbare waarde. Dat gun ik iedereen!”