Mensen komen om 'tamme'wolf te spotten

ERMELO – Vandaag heeft de provincie Gelderland toestemming gegeven om de wolf, die meermalen gesignaleerd is in Leuvenum, te verjagen met een paintballgeweer. Zo hoopt men dat deze wolf weer mensenschuw wordt.

De gemeente had de parkeerplaats aan de Jonkheer Doctor Sandbergweg afgesloten met hekken en borden omdat mensen massaal hierheen kwamen om de ‘tamme’ wolf te spotten. Met het paintballgeweer denkt de provincie Gelderland de wolf af te schrikken zodat het dier uit de buurt van mensen blijft. De afgelopen tijd is de wolf meermalen gespot in Leuvenum en het lijkt erop dat het dier gevoerd is. Daardoor is het dier steeds dichter bij de mensen gekomen en vertoont het al langere tijd niet-schuw gedrag. Een schrikreactie en een pijnprikkel moeten ervoor zorgen dat de wolf weer leert dat mensen een bedreiging zijn.

Petitie

Vorige maand bood gedeputeerde Harold Zoet nog een petitie aan aan de Tweede Kamer. Hij liet de stem horen van bezorgde inwoners en pleitte voor het feit dat er grenzen moeten worden gesteld aan de wolf. Hij hoopt met de mede-indieners dat er een lagere beschermde status van de wolf komt. Dit om grenzen te stellen aan de wolf, en schade te voorkomen (preventie), probleemwolven aanpakken en zorgen voor populatiebeheer.