Provincie Gelderland vraagt om internationaal wolvenplan

ERMELO – Steeds vaker wordt de wolf gezien in de regio. Maar afgelopen weken werd dit dier ook gespot op de Dr. JC Sandbergweg in Ermelo. Er werd gesignaleerd dat meerdere wolven enkele malen de Drieërweg overstaken. En laten we niet vergeten dat enkele weken geleden verschillende schapen werden afgeslacht in Speuld. Ondanks dat er afgelopen weken geen meldingen van slachtpartijen in Ermelo door wolven zijn geweest, is het dier toch in de buurt.

Met name vorige week werden er diverse malen schapen doodgebeten in Putten en Uddel, maar ook in Voorthuizen maakte het roofdier slachtoffers. In Elspeet werden twee weken geleden zelfs konijnen uit een hok gehaald. In Gortel, aan de Elburgerweg, werd een roedel van zo’n tien wolven gesignaleerd! Ook in Drenthe en Friesland worden zeer regelmatig wolven gesignaleerd, worden schapen doodgebeten en wordt er steeds vaker wolvengehuil gehoord. Dit werd ook enkele malen gehoord in Emst. Een dierenarts uit Drenthe meldde dat er afgelopen nacht zelfs een 1-jarige Schotse Hooglander in een weiland werd aangevallen door vermoedelijk een wolf en grotendeels werd opgegeten.

Schaapskooi

Volgens Henk Jan Zwart, bosbeheerder bij de gemeente Ermelo, lopen er wolven aan weerszijden van de Drieërweg. ,,Zeker tot aan de Putterweg,” meldt hij. ,,Ik denk dat je kunt stellen dat in alle Veluwse bossen ten noorden van de A1 (dus inclusief de Ermelose bossen) wolven lopen. Maar waarschijnlijk ook in alle bossen ten zuiden van de A1!‘’ Zwart heeft zelf ook een wolf gespot vlakbij de Schaapskooi op de Ermelosche Heide. Er werd in september al een filmpje gepost op Facebook waarop een drietal wolven rustig aan weerszijden van de Oude Zwolseweg het bos in en uit lopen.

Spotten

Er doet zich overigens een nieuw fenomeen voor: de wolvenspotter. Zoals afgelopen jaren mensen (mét kinderen) wilde zwijnen gingen voeren, zien we dit nu ook gebeuren bij wolven. In Oude Willem, een plaats in het Drents-Friese Wold is door de gemeente een parkeerverbod ingesteld vanwege overlast van wolvenspotters. Op de bewuste weg mag niet meer worden geparkeerd, maar er mag zelfs ook niet worden stilgestaan langs de weg met de auto. De reden is dat enkele weken geleden enkele tientallen wolvenspotters probeerden een jonge wolf op de gevoelige plaat vast te leggen. Volgens de boswachter gingen enkele toeschouwers zo ver dat ze met bakjes eten stonden te rammelen.

 Wolvenbeleid

De provincie Gelderland wil grenzen stellen aan de wolf in Gelderland. In het nieuw wolvenbeleid staat beschreven hoe het college wil toewerken naar een meer beheersbare situatie. ,,We verbreden de subsidie voor preventie en gaan probleemwolven sneller aanpakken,’’ aldus gedeputeerde Harold Zoet. ,,Beheer op aantallen is niet morgen geregeld, maar we stellen wel een duidelijk doel. Niets doen is geen optie, want inwoners vragen om duidelijkheid,’’ vult de gedeputeerde aan. Op de Veluwe leven nu zo’n tachtig wolven en aangezien er steeds meer aanvallen op vee plaatsvinden, maar ook steeds vaker wolven worden gesignaleerd (zelfs in de bebouwde kom) is de GS van mening dat dit de maximale wolvenpopulatie is in Gelderland. In de zomer van 2023 was er voor het eerst sinds de wolf in Gelderland kwam een substantiële toename van doodgebeten dieren door wolven. Dat levert veel onrust en zorgen op bij dierhouders en inwoners. ,,Bij de vraag hoe we in Gelderland met de wolf omgaan, moeten we niet meer alleen kijken naar wat gunstig is voor de wolf, maar ook naar wat de samenleving aankan. De maatschappelijke draagkracht is minstens zo belangrijk. Alleen als de maatschappelijke angst en onrust over de wolf vermindert, kunnen we respectvol samenleven met dit roofdier,’’ vindt gedeputeerde Zoet.