Prachtig landschap en plaatsen die tot de verbeelding spreken

ERMELO/ REGIO - De provincie Gelderland heeft van alles te bieden. Het landschap is er prachtig en er zijn diverse plaatsen die ook tot de verbeelding spreken. In de buurt van Ermelo kun je genieten van bos en hei, maar ook bijvoorbeeld naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het is het grootste Nationale Park van Nederland en daarom zal een bezoek absoluut niet teleurstellen. In de provincie Gelderland zijn echter ook een aantal ontzettend leuke en veelzijdige steden te vinden. Om je alvast wat inspiratie te geven zodat je weet waar je sowieso naartoe moet als je hier bent, hebben we hieronder een aantal van de leukste Gelderse steden voor je op een rij gezet.

Arnhem

Met Arnhem beginnen we direct bij de hoofdstad van Gelderland. Deze plaats heeft meer dan 150.000 inwoners en een leuk en veelzijdig centrum. Er zijn diverse leuke bezienswaardigheden zoals Burgers' Zoo, het Nederlands Openluchtmuseum, de Eusebiuskerk en Park Sonsbeek. In de avond is er ook genoeg te beleven. Arnhem heeft een zeer bruisend centrum vol horecagelegenheden zoals cafés, restaurants, een vestiging van menig Nederland casino en diverse theaters en bioscopen. Waar je voorkeur ook naar uitgaat als bezoeker, er is hier zeker voor ieder wat wils.

Nijmegen

Er zijn een hoop dingen bijzonder aan Nijmegen. Zo is het bijvoorbeeld de oudste stad van Nederland. Dat is goed terug te zien in het centrum van de stad, waar je allerlei verwijzingen zult zien naar voorgaande periodes die een grote rol hebben gespeeld in hoe de stad er vandaag de dag uitziet. In de diverse schilderingen in de stad kun je nog zien dat de Romeinen hier een periode geweest zijn. Niet alleen voor liefhebbers van geschiedenis is Nijmegen een stad die ze zeker moeten bezoeken. Er is een groot aanbod aan allerlei activiteiten en bezienswaardigheden die een bezoek al snel de moeite waard maken. Sla als je in de stad bent een bezoek aan de Waalkade, het Valkhof museum, MuZIEum, de Grote of Sint-Stevenskerk en de Boterwaag zeker niet over.

Zutphen

Ook de stad Zutphen is gelegen in de provincie Gelderland. Deze eeuwenoude Hanzestad ziet er prachtig uit en er is van alles te beleven. Omdat het niet een al te grote plaats is kun je de meeste dingen in het centrum goed te voet met elkaar combineren zodat je zoveel mogelijk van de stad kunt zien. Bij een bezoek aan Zutphen zijn er een aantal plaatsen die je absoluut niet links mag laten liggen. De stad heeft een rijk verleden, wat je vooral in de oude binnenstad overal terug kunt zien. Ga bij een bezoek aan Zutphen zeker naar de Berkelpoort, Oude Bornhof, de Sint-Walburgiskerk, de IJsselkade en de Stadsmuren. Er is genoeg te doen om er een hele dag voor uit te trekken, al zul je jezelf na enkele dagen in Zutphen ook zeker nog niet vervelen.

Wageningen

Wageningen is een stad die vooral bekend staat om de befaamde universiteit die er te vinden is. Een groot gedeelte van de inwoners van de stad is dan ook student en dat zorgt voor een leuke en bijzondere sfeer. Er is meer dan genoeg te doen in de avonduren, maar ook overdag is het de moeite waard om in Wageningen en omgeving een bezoek te brengen en een aantal dingen te bekijken. Plekken die je zeker niet moet overslaan zijn de mooie botanische tuin op de Wageningse berg, de Stadsbrouwerij Wageningen en Beeldengalerij het Depot. Buiten deze activiteiten is Wageningen een prima stad om een dagje heerlijk te gaan winkelen.

Apeldoorn

Nog een Gelderse stad waar je als bezoeker kunt genieten van een divers aanbod aan allerlei dingen is Apeldoorn. Het staat bijvoorbeeld bekend om Paleis Het Loo, de fijne ligging vlakbij de Veluwe en diverse attractieparken zoals de Apenheul die in de buurt liggen. Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk voor ieder reisgezelschap wel iets te doen is in Apeldoorn of omgeving. Of je nu op pad bent met een gezin met jonge kinderen of met een groep ouderen, er zijn altijd activiteiten die iedereen zullen kunnen bekoren. Naast de hierboven al genoemde bezienswaardigheden zijn ook de Julianatoren, Schouwburg Orpheus en het CODA aanraders.

Elburg

De bijzondere ligging van Elburg aan het Veluwemeer en het Drontermeer maakt het tot een unieke plek. Het plaatsje is zeker niet groot maar heeft enorm veel charme en weet daardoor terecht veel bezoekers te trekken. Er zijn voldoende dingen te beleven en als je door de stad heen loopt voelt het af en toe alsof je weer in de Middeleeuwen bent beland. Het wordt gezien als de vissersstad van de Veluwe en de haven ziet er prachtig uit. Voor een kleine stad als Elburg is het enorm bijzonder om te weten dat er meer dan 250 verschillende monumenten zijn die je als bezoeker kunt bewonderen. Deze zijn verspreid over diverse musea. Iedereen die graag meer weet leren over de geschiedenis en lokale cultuur is hier daardoor zeker op de juiste plaats.